Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVodič: upisi u srednju školu
Array

Vodič: upisi u srednju školu

CARNet – HUSO mail

Sami upisi provode se isključivo elektroničkim putem na stranici Upisi.hr

Prvo što će vam trebati za upis upravo je školska e-mail adresa, odnosno, podatci o elektroničkom identitetu iz sustava AAI@EduHr. Ako ju već do sada niste dobili, vaš razrednik/razrednica ubrzo će vam je dodijeliti. Taj će papir sadržavati vašu korisničku oznaku te lozinku kojom ćete se prijavljivati.

Prva prijava u sustav

Kandidati će se prijavljivati preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Kandidati su dužni popuniti obrazac na kojemu se, uostalom, treba nalaziti i telefonski broj. Prilikom prve prijave u sustav na vaš će mobitel biti poslan PIN koji će vam trebati prilikom sljedećih prijava.

Osobni podaci i ocjene

Svi osobni podatci, ocjene te rezultati natjecanja bit će automatski preneseni iz e-Matice. Kandidati su dužni provjeriti točnost podataka te u slučaju kakvih pogrešaka kontaktirati razrednika/razrednicu.

Upisi programa

Na mrežnoj stranici upisi.hr nalazit će se popis svih programa koje je moguće upisati u Republici Hrvatskoj. Postoji ljetni i jesenski upisni rok. U svakom roku moguće je prijaviti maksimalno šest programa. Program koji želite upisati dodajete na listu prioriteta. Listu je potrebno pažljivo pripremiti. Na vrhu liste prioriteta potrebno je staviti program koji najviše želite upisati, a zatim ostali željenim redom. Listu je potrebno pažljivo pregledati jer promjene nakon zaključivanja odabira neće biti moguće.

  • Prilikom prijave obrazovnog programa potrebno je izabrati prvi i drugi strani jezik te izborne predmete.
  • Kandidati će moći pratiti svoj poredak na listi, odnosno, u svakom će trenutku imati uvid u ogledne ljestvice poretka koje će se ažurirati svakih sat vremena. Ako kandidat nije zadovoljio uvjete ili ima premalo bodova, potrebno je zamijeniti program nekim drugim.
  • Kandidat će se naći na konačnoj listi samo jednog programa obrazovanje koji je najviši na njegovoj listi prioriteta i koji se nalazi unutar upisne kvote. Svi niži programi brišu se.

Potpis prijavnica

Prijavnicu će kandidati preuzeti sa stranice Upisi.hr. Na prijavnici će se isključivo nalaziti popis svih obrazovnih programa koje su kandidati odabrali prema određenom redu. Kandidati su je dužni potpisati zajedno s roditeljem/skrbnikom te ju u određenom roku predati razredniku/razrednici.

  • Potpisivanje prijavnice s listom prioriteta ne jamči da će se kandidat i upisati na onaj izbor na kojemu je stekao pravo upisa u trenutku zaključavanja odabira, odnosno, ispisivanja prijavnice, već predstavlja njegovu konačnu odluku o poretku prijavljenih programa obrazovanja.
  • Trenutkom objave konačnih ljestvica poretka kandidati stječu pravo upisa u program obrazovanja najvišega prioriteta u kojemu se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju.
  • Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici dostupnoj na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr), koju je dužan dostaviti u srednju školu do roka navedenoga u kalendaru.
  • Nakon što učenik potvrdi svoj upis vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici i dostavi je srednjoj školi, zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom, kandidat je upisan u I. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016.
  • Kandidati koji u srednju školu ne dostave upisnicu te, ako je to potrebno, potvrdu liječnika školske medicine, svjedodžbu medicine rada i/ili ugovor o naukovanju, gube pravo na upis i upućuju se na sljedeći upisni rok.

Za sve druge potrebne informacije i iznimke tu je Brošura o upisima

Trgnite se malo i dajte sve od sebe da ove zadnje osnovnoškolske trenutke provede što bolje. Počnite razmišljati što biste u životu voljeli raditi, uzmite si vremena za jedan ugodan razgovor sa samim sobom. Ako ni to ne pomogne, posjetite HZZ-ovo E-usmjeravanje.

Možda će vam sve ovo izgledati pomalo zastrašujuće, no zapravo nije tako grozno, normalno je ako se malo bojite. Svi se boje kada je pred njima nešto novo, no jednog dana ćete se sjetiti tih trenutaka i smijati se sami sebi.

Ako vam još bilo što nije jasno, nemojte se bojati pitati, ja sam nedavno prošla kroz isto što vas tek očekuje,slobodno me kontaktirajte: durdica.forgac6@gmail.com

Sretno!

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI