Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaPROJEKT 'JEDNOSMJENSKA NASTAVA U METROPOLI' Zagreb dobiva dvadeset novih osnovnih škola
Array

PROJEKT ‘JEDNOSMJENSKA NASTAVA U METROPOLI’ Zagreb dobiva dvadeset novih osnovnih škola

Prvo će se graditi u Kušlanovoj, Odri, Ivanjoj Reci, Vidovcu i Hrvatskom Leskovcu. Plan je do 2019. izgraditi ukupno 20 osnovnih škola.

Grad Zagreb bi u sljedećih pet godina trebao dobiti 20 novih osnovnih škola, a na gradnju tih obrazovnih institucija planira se potrošiti između 150 i 200 milijuna eura.

Već sljedeće godine trebala bi početi gradnja nove Osnovne škole Dragutina Kušlana na lokaciji uz Branimirovu ulicu, a osim nje, očekuje se i gradnja škola u Vidovcu, Ivanjoj Reki, Odri, Kozari boku i Hrvatskom Leskovcu, koje bi trebale biti otvorene do početka školske godine 2015./2016.

Nove bi škole, prema planu, trebale biti suvremeno opremljene, svaka od njih imala bi dvoranu za tjelesni odgoj i druge školske manifestacije, a predviđeno je da se u nekim školama sagrade i bazeni.

To je samo dio projekta nazvanog “Jednosmjenska nastava u metropoli do 2019. godine”, koji je označen kao krucijalni pokretač obrazovanja u Zagrebu, a da je Grad spreman ući u ulaganje od oko milijardu i pol kuna u sljedećih pet godina, dogovoreno je na sastanku gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika gradskih ureda te čelnih ljudi Zagrebačkog holdinga u Palači Dverce prošli petak.

Bandić je na sastanku zatražio da se u roku od tjedan dana naprave hodogrami izvođenja radova za 15 lokacija u gradu kako bi do kraja godine već postojali idejni projekti i kako bi se što brže krenulo u dobivanje lokacijskih i građevinskih dozvola, a samim time i u gradnju.

Ipak, jedini problem u realizaciji ovog projekta mogla bi biti nova porezna reforma koju najavljuje ministar financija Boris Lalovac, a prema kojoj bi Zagreb zbog izmjena poreza na dohodak mogao ostati bez oko 600 milijuna kuna koliko po toj osnovi dobiva iz proračuna.

Ako se to dogodi, Grad će teško moći samostalno iz svoje blagajne financirati gradnju. Stoga je vrlo vjerojatna varijanta da Holding, koji u odnosu na posljednjih nekoliko godina financijski stoji bolje, podigne kredite za gradnju škola te da ih, kada budu sagrađene, iznajmi Gradu. Grad će najamninu plaćati Holdingu, koji će tako vraćati kredit.

Trenutačno u Gradu postoji 130 osnovnih i područnih škola u kojima se održava dvosmjenska nastava, a gradnjom novih škola područne bi škole bile u potpunosti ukinute i preseljene u nove objekte. Osnovne škole u gradu lani je, prema Gradskom uredu za obrazovanje, pohađalo 114.718 učenika, od kojih je čak polovica završavala osmi razred.

Najviše ih ima u Sesvetama, gdje je matičnih i područnih škola ukupno 15, te na području Peščenice Žitnjak gdje ima 11 škola. Najmanje ih je na Črnomercu, Stenjevcu i u Donjoj Dubravi gdje ima po pet osnovnoškolskih obrazovnih ustanova.

 

Preuzeto s jutarnji.hr 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI