Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaUtjecaj društvenih mreža na srednjoškolce
Array

Utjecaj društvenih mreža na srednjoškolce

Socijalne navike srednjoškolaca današnjeg doba uvelike se razlikuju od navika koje su imali srednjoškolci prije, recimo 20  godina. Velik utjecaj na njihovo ponašanje imaju mediji, ali i društvene mreže poput Facebooka, Twittera, Instagrama i dr.

Način komuniciranja putem društvenih mreža, pogotovo Facebooka, koristi velika većina srednjoškolaca i u Republici Hrvatskoj. Objavljujući „statuse“ i slike žele provjeriti kako drugi ljudi reagiraju na njihove objavljene postove, skupljaju lajkove te redovno ažuriraju svoj profil.

 

Možemo reći da je komuniciranje preko društvenih mreža puno lakše od drugih načina komunikacije, jeftinije i brže. Mladima, pogotovo učenicima i studentima pomaže u bržoj razmjeni informacija pa tako i bitnih pitanja koje se tiču škole/ fakulteta. Nikada nije bilo lakše i jeftinije stupiti u vezu s nekim tko je udaljen od Vas kilometrima, ako imate Internet, više nemate prepreka da se s prijateljem iz Australije ili Kanade čujete svaki dan.

 

No, postoji i druga strana priče.

Djeca i mladi provode previše vremena za računalima, sve rijeđe izlaze van na igru s prijateljima i sve im se više sviđa „virtualni svijet“. Ostaju budni do kasnih noćnih sati i pretražuju društvene mreže i komuniciraju sa svojim prijateljima.

Rezultati koji se javljaju nakon takvih radnji su loše ocjene, neispavanost koja rezultira nemogućnošću praćenja nastave… Osim problema koji se mogu dogoditi u školi, postoje i drugi problemi koji direktno utječu na zdravlje mladih. Popularnost na društvenim mrežama je nešto čemu teži velik broj tinejdžera. S time se može javiti stanje depresije ili stanje narcisoidnosti kod djece i mladih. Ne treba zaboraviti ni cyberbullying. To je jedan od većih problema s kojima se susreće suvremeno društvo. Roditelji bi trebali više kontrolirati što njihova djeca rade na Internetu, a u školama bi se djeca i mladi trebali educirati o posljedicama cyberbullyinga i kako ga spriječiti, što učiniti ako su oni žrtva, kome se obratiti, te na koji bi način oni mogli pomoći u suzbijanju nasilja na internetu.

 

Sve u svemu, društvene mreže imaju veliku moć nad mladima, ali treba im se znati oduprijeti, treba postaviti neke granice i neka pravila kako se ponašati na Internetu te odrediti koliko vremena je dobro provesti na internetu kako bi stigli ispuniti svoje obveze.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI