Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaPromjene pedagoških mjera
Array

Promjene pedagoških mjera

Sredinom lipnja ove godine s funkcije Ministra znanosti, obrazovanja i sporta, smijenjen je Željko Jovanović. Na njegovo mjesto došao je, sada već bivši, dekan Fakulteta elektronike i računarstva, Vedran Mornar. Koliko je ozbiljno prof. dr. sc. Mornar shvatio svoju funkciju Ministra znanosti, obrazovanja i sporta, uz to što je započeo pripremati reformu školstva kroz promjenu predmetnih kurikuluma, vidimo i prema najnovijim prijedlozima o izmjeni Zakona o odgoju i obrazovanju prema kojima lošije učenike očekuju rigoroznije kazne od onih postojećih.

Iako će se na temelju nove strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije izrađivati potpuno novi zakon za osnovne i srednje škole, u MZOS-u osnovana je radna skupina koja očito nastoji ovo prijelazno razdoblje učiniti što kvalitetnijim za naše učenike.

Prema dosadašnjem zakonu, učenicima koji su isključeni iz srednjih škola zbog nasilničkog ponašanja, pružala se druga prilika te su imali pravo izaći na razredni ispit, kao što se i učenicima s izrečenom pedagoškom mjerom ista praštala  početkom nove školske godine. Prema novom prijedlogu, toga više neće biti.

Nasilnim učenicima oduzelo bi se pravo na školovanje, a pedagoške mjere bi se prenosile iz razreda u razred sve do samog završetka osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja. Umjesto ljetnog popravnog roka, učenici s negativnim ocjenama po završetku nastavne godine, bili bi obavezni pohađati ljetnu nastavu u trajanju od 10 do 20 sati dok bi se jesenski popravni rok održavao kao i do sada.

No, novi zakoni ne bi utjecali samo na učenike, ravnatelji škola više neće moći, kao što su do sada, biti osobe sa višom stručnom spremom. Za izvršavanje funkcije ravnatelja osnovne ili srednje škole, osoba će morati imati visoku stručnu spremu.

Prijedlozi će, naravno, ponajprije biti poslani u javnu raspravu, nakon čega će se o samoj izmjeni ozbiljnije razgovarati. A o tome kako će izmjene, ukoliko budu provedene, utjecati na učenike, njihovo ponašanje i odnos prema obavezama samo vrijeme će reći…

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI