Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaSrednjoškolci odlučili o budućnosti Škotske!
Array

Srednjoškolci odlučili o budućnosti Škotske!

55% Škota glasovalo je protiv odcjepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva. Iako je ovo samo po sebi jedan vrlo zanimljiv podatak, nije ni približno najzanimljiviji. Na škotskom referendumu odlučujuću masu nisu stvorili ni lijevi ni desni, već mladi i to srednjoškolci. Njih čak 110 000 ima pravo glasa, ovo je enormna brojka ako znamo da u Škotskim srednjim školama ima 289 164 učenika.

U Hrvatskoj je u dobi između 16 i 18 godina preko 90 000 srednjoškolaca, te oni čine preko polovinu od ukupne mase od 180 000 upisanih srednjoškolaca u ovoj školskoj godini. Činjenica je da ovih 90 000 učenika, u slučaju da svi izađu na izbore mogu utjecati na 5 mandata u Hrvatskom saboru. 5 mandata može mijenjati vlast. Ne smijemo se zavaravati i misliti da mi mladi ne možemo utjecati na donošenje odluka, možemo utjecati, samo se trebamo aktivirati.

 

I više je nego očito da mladi u Škotskoj mogu uvelike utjecati na smjer u kojemu ide njihova zemlja, a mi mladi u Hrvatskoj sada moramo napraviti samo jedno, a to je izboriti se za svoje pravo glasa.

Za kraj želim čestitati svi Škotkinjama i Škotima na besprijekorno odrađenom festivalu demokracije.

 

Pavao Škoko Gavranović,
Upravni odbor USRED-a

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI