Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaProslavite jer #volimojezike
Array

Proslavite jer #volimojezike

U povodu Europskog dana jezika potkraj rujna, učenici osnovnih i srednjih škola te njihovi profesori sudjelovat će 27. rujna u Zagrebu na velikom rap natjecanju na engleskom, njemačkom ili talijanskom jeziku, priopćilo je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Na Trgu Europe odrzana je priredba Europski dan jezika. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Europska godina jezika 2001., koju su zajednički organizirali Vijeće Europe i Europska unija, uspjela je uključiti milijune ljudi diljem 45 zemalja sudionica. Njihove aktivnosti slavile su jezičnu raznolikost Europe i promicale učenje jezika.

Nakon uspjeha te godine, Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Opći ciljevi Europskog dana jezika su:

  1. Upozoriti javnost na važnost učenja jezika u raznolikost uspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje
  2. Promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati
  3. Poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene

Cilj ovog višejezičnog koncerta jest mladima pružiti priliku da se okušaju u jedinstvenom jezičnom događaju te istodobno proširiti svijest o europskoj jezičnoj raznolikosti, ističe Komisija.

Natjecanje će se održati u utorak 27. rujna s početkom u 10 sati u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar, u Savskoj 160, navodi se u priopćenju.

Održat će se uz pomoć mentora i repera koji su izvorni govornici tih triju jezika, a nadgledat će ih voditeljica Remi iz benda Elemental.

Projekt je ostvaren uz pomoć Europske komisije, Talijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma i British Councila.

Najbolji kandidati svoj će rap nastup izvesti na pozornici, a učenici i njihovi profesori pozvani su da sve potrebne materijale preuzmu na ovoj poveznici. Učenici se mogu prijaviti putem te internetske stranice do 20. rujna.

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI