Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaRazlike između gimnazijalaca i strukovnjaka na državnoj maturi
Array

Razlike između gimnazijalaca i strukovnjaka na državnoj maturi

Prošlogodišnja analiza Instituta za društvena istraživanja u istraživanju ‘Postati student u Hrvatskoj’, pokazala je kako je od 91,94 posto strukovnjaka koji su izrazili želju za studiranjem putem prijave u NISpVU-u, obrazovanja na visokim učilištima nastavilo njih 60,70 posto. Ta je razlika kod gimnazijalaca puno manja. Od 99,55 posto gimnazijalaca, njih 94,60 posto nastavilo je obrazovanje na studiju.

Od gimnazijalaca najuspješnijim su se u analizi pokazali učenici iz prirodoslovno-matematičkih gimnazija. Što se tiče strukovnjaka, najuspješnije polažu državnu maturu oni iz škola koje pokrivaju područja ekonomije i trgovine, graditeljstva i geodezije, elektrotehnike  te ugostiteljstva i turizma. Najmanju uspješnost postižu učenici koji završe strukovnu školu u području šumarstva, poljoprivrede, cestovnog prometa i prehrane.

Ipak iako su gimnazijalci u pravilu uspješniji na državnoj maturi od strukovnjaka, i ove godine bilo je gimnazijalaca koji nisu položili maturu. Od gimnazijskih učenika koji su uredno pristupili državnoj maturi na ljetnom roku, palo je njih 249. Od toga je 241 učenik bio ocijenjen ocjenom nedovoljan na jednom obaveznom ispitu, a 8 njih na dva. Godinu prije ispite državne mature polagalo je 13 597 učenika gimnazija, a 215 (1.58%) ih je palo, objavila je agencija  NCVVO.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI