Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaŠto Split može ponuditi studentima?
Array

Što Split može ponuditi studentima?

Kad se spomene studentski život, nama mlađima na pamet padaju skripte i ispitni rokovi, no kada tu istu sintagmu spomenemo starijim ljudima, prva misao je ''najljepše razdoblje u životu''. No, da to razdoblje zbilja jest onako ludo i zabavno, slično onom u američkim filmovima, govore u prilog aktivnosti i sadržaji koji se nude studentima. Jedan od sve popularijih studentskih gradova je glavni grad Dalmacije – Split! Teško je obuhvatiti sve aktivnosti koji Grad pod Marjanom nudi, no mi ćemo pokušati izdvojiti najbitnije.

Prema izvješću multinacionalne kompanije "Thomson Reuters" Sveučilište u Splitu je u više kategorija i prema različitim kriterijima analize prvo po kvaliteti u Hrvatskoj među svim sveučilištima i institutima te je jedino iznad svjetskog prosjeka. No, osim vrhunskog obrazovanja, mladima se nudi i rad preko splitskog student servisa preko kojeg, osim što mogu zaraditi džeparac, uče kako biti samostalan i marljiv.

Ako dolazite iz udaljenijih područja, u Splitu postoje 4 doma za studente na ukupno dvije lokacije – dva se nalaze baš u sklopu Kampusa – učenički dom Split  i novi studentski dom ' dr. Franjo Tuđman', a dva su u kvartu koji se naziva Spinut – hostel Spinut i studentski dom 'Bruno Bušić'.

Što se sportskih aktivnosti tiče, Split obiluje sportskim klubovima, od borilačkih vještina preko rukometa i nogometa sve do plesa i aerobika, a za ''klesanje'' linije tu su brojne vrhunske teretane. Također, postoji i sve popularniji parkour team koji svojim radom i ozbiljnim, ali jednostavnim pristupom omogućuje učenje Parkour discipline na području Splita.

Osim prirodnih ljepota i splitske rive koja subotom ujutro obiluje tzv. ''kavašima'' – mladim ljudima koji satima uživaju u suncu i kavi, Split nudi i razne atrakcije za team building kao što su sve popularniji ''RoomEscape'', ''Paintball'' te kuglana ''Octopus''.

Kada se govori o noćnom životu, Split nudi klubove za razne profile ljudi. Jedan od najpopularijih klubova je ''O'hara music club'' na Zenti, najpoznatiji po svojim Monday tresh večerima gdje se pušta domaća glazba iz 70-ih, 80-ih ,90-ih te ranih 2000-ih. Ništa manje popularni klubovi su'' Hemingway'' i ''Vanilla'', a njima uz bok stoje ''Academia getto club'' u staroj jezgri te ''Black&White'', '' Bačvice'' i ''Tropic club'' na popularnoj plaži Bačvice. Od popularnih klubova i kafića tu su još: ''Kocka'', ''Inbox bar'', ''Kameleon klub'', ''Klub Jungla'', ''Next Caffe'', ''Plava Kava'', ''Quasimodo'', ''Mala kavana'', slastičarnica ''Cukarin'', ''Kongo'' te mnogi drugi.

Iako pretežno turistički grad, ovaj tisuću i sedamsto godina star grad sve se više posvećuje  mladima i prilagođava studentskom životu. Upravo zbog kombinacije svoje iznimne ljepote, povijesti, raznovrsnih aktivnosti i odličnih fakulteta u zadnje je vrijeme sve češći odabir studenata.

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI