Četvrtak, 13 lipnja, 2024
NaslovnicaStudentski kredit VS studentski posao
Array

Studentski kredit VS studentski posao

 

Štednja je uvijek bolja opcija od kredita, ali ako se već u njega mora… U inozemstvu krediti za studiranje sasvim su normalna stvar jer države ne omogućuju besplatno školovanje, no treba imati na umu i njihov visok životni standard. Ukoliko posjedujete želju za studiranjem, ali se studij nalazi daleko od vašeg doma i roditelji ne mogu izaći u susret svim troškovima, studentski kredit će uvelike olakšati dane provedene ulažući u sljedećih 50 godina preostalog života.

 Banke nude kredite za  troškove školarine (jednokratne) i troškove studiranja (u mjesečnim obrocima) sa pogodnom opcijom počeka otplate od godinu dana nakon završetka studija. To bi značilo da se u tih godinu dana morate zaposliti ukoliko ne želite da vaš kredit otplaćuju roditelji i/ili ostala rodbina. Potpisivanjem ugovora obvezujete se na promijenjivu kamatnu stopu (naknadu za posuđeni novac) i fiksni rok otplate (najčešće između 7 i 10 godina); primjerice, ako ste od banke posudili 10 000 eura, za 10 godina ćete uz kamate vratiti 14 000.

Dobra procjena vlastitih mogućnosti otplate sačuvat će vas brojnih neprospavanih noći. Ipak, potpisom na ugovor o kreditu podrazumijeva se da ste financijski pismeni i upoznati sa svim rizicima koji u kreditnom svijetu postoje – te ih spremni podnijeti.

U slučaju da ne želite riskirati bit ćete primorani pronaći studentski posao. Raditi preko Student servisa mogu svi redovni studenti i maturanti u roku od 3 mjeseca od dana maturiranja, a oglase za iste potražiti na brojnim studentskim portalima ili se raspitati lokalno (ako je taj posao ljeti).

Da bi započeli s radom potrebno je doći u obližnji Student servis i donijeti:

– uvjerenje fakulteta o statusu redovnog studenta (odnosno kopiju završne svjedodžbe za maturante)

– dvije fotografije manjeg formata (kao za osobnu)

– OIB i JMBG

– broj žiro računa u banci

Nakon što ste se registrirali i pronašli potencijalni posao odlazite poslodavcu dogovoriti satnicu (prosječno 20 kn po satu) i uvjete rada (studentima ne odgovara puno radno vrijeme, a rad noću kao i onaj fizički plaćeniji su), vraćate se u Student servis po ugovor koji dajete poslodavcu na potpis (time se spriječava svaka nepravilnost i nepridržavanje dogovora).

Zbog zakonske regulacije prihod se treba isplatiti na žiro račun jer je nakon prelaska određenog iznosa (47 250 kn neto godišnje) oporeziv porezom na dohodak što znači da ćete državi morati odvojiti 25% cijelokupnog godišnjeg prihoda. Ako ostvarite neto prihod veći od 10 200 kn, a roditelj vas koristi kao uzdržavanog člana bit će primoran plaćati više poreza. 

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI