Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaStipendije
Array

Stipendije

Stipendije su oblik financijske pomoći koje se dodjeljuju učenicima/studentima za potrebe njihova obrazovanja ili daljnjeg usavršavanja i istraživanja, a mogu biti vladine (ministarstva, županije, gradovi – tijela državne i lokalne vlasti) i nevladine (visoka učilišta, zaklade, nevladine i međunarodne organizacije), odnosno privatne (tvrtke).

Dodjeljuju se na temelju:

– akademskog uspjeha

– posebnih talenata (sport, umjetnost)

– socijalnog statusa

– pripadnosti određenoj društvenoj ili etničkoj skupini

Primarni je cilj pomoć u postizanju određenog akademskog stupnja (preddiplomski, diplomski, poslijediplomski, postdoktorski studij) ili vlastitog profesionalnog usavršavanja (seminari, konferencije, stažiranje, istraživanja, itd.). Potpuna stipendija pokriva sve studentske troškove školarine, smještaja, hrane, osobnih troškova te dodatnih studijskih materijala. Češće su one djelomične koje pokrivaju jedan ili više navedenih troškova, ali ne sve.

Zahvaljujući stipendijama omogućuje se školovanje onih koji imaju potencijala, ali ne i sredstava za ostvarivanje; samim time povećava se broj visokoobrazovanih građana. Nadalje, davatelj stipendije i sam stipendist razvijaju uzajamni odnos u kojem se za financijsku pomoć obvezuje postići određeni radni staž nakon završetka obrazovanja (što ne mora biti uvjet).

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj vrlo su popularne Erasmus stipendije fondova EU koje omogućuju hrvatskim i stranim studentima da dio studija ili stručne prakse provedu izvan granica matične zemlje. Portal www.stipendije.info predstavlja najveću i najažurniju hrvatsku bazu stipendija unutar zemlje i u inozemstvu. Osim samih natječaja na portalu se mogu pronaći i informacije o procesu prijave te o Sajmu stipendija i visokog obrazovanja.

Ako zadovoljavate uvjete, bitno je pratiti kada se stipendije objavljuju kako biste ih na vrijeme uočili. Najčešće se objavljuju početkom akademske godine u jesenskom periodu, a tek manji broj stipendija ima stalno otvorene natječaje. Naravno, da bi potvrdili zadovoljene uvjete potrebno je uz prijavni obrazac priložiti i:

– razne potvrde nadležnih državnih ili lokalnih institucija (o prosjeku primanja članova zajedničkog domaćinstva, prebivalištu i sl.)

– prijepis ocjena

– pismo motivacije

– pismo/a preporuke

– životopis

– ostalo traženo u tekstu natječaja

Imajte na umu da se nepotpune prijave ne razmatraju!

 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI