Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaSVE NA JEDNOM MJESTU
Array

SVE NA JEDNOM MJESTU

Trajanje ispita: osnovna razina: 150 minuta

                         viša razina: 180 minuta

Područja ispitivanja: na osnovnoj razini: brojevi i algebra (45%), funkcije (10%), jednadžbe i nejednadžbe (15%), geometrija (15%) i modeliranje (15%) 

                                 na višoj razini: brojevi i algebra (20%), funkcije (25%), jednadžbe i nejednadžbe (20%), geometrija (25%) i modeliranje (10%)

Ispit na osnovnoj razini sastoji se od 16 zadataka višestrukog izbora koji nose 20 bodova te od 12 zadataka kratkog odgovora koji također nose 20 bodova.

Ispit na višoj razini sastoji se od 15 zadataka višestrukog izbora koji nose 20 bodova, 13 zadataka kratkog odgovora koji nose 26 bodova i od 2 zadatka produženog odgovora koji nose 14 bodova.

Pristupnici dobivaju sigurnosnu vrećicu u kojoj je ispitna knjižica, knjižica s formulama, list za odgovore i list za koncept. Ispitna knjižica obuhvaća sve ispitne cjeline pa pristupnici mogu sami odrediti koje će zadatke prvo rješavati. Zadatke višestrukog izbora pristupnici rješavaju obilježavanjem odgovora znakom X između četiriju ponuđenih. U zadatcima kratkoga odgovora pristupnici upisuju odgovor na predviđeno mjesto u ispitnoj knjižici.U zadatcima produženoga odgovora, koje sadrži isključivo viša razina ispita, pristupnici trebaju prikazati postupak rješavanja te upisati odgovor i postupak na predviđeno mjesto u ispitnoj knjižici. Sadržaj listova za koncept neće se bodovati.

Tijekom pisanja ispita iz Matematike dopušteno je upotrebljavati uobičajeni pribor za pisanje i brisanje (olovku, kemijsku olovku kojom se piše plavom ili crnom bojom i gumicu). Potreban je geometrijski pribor (trokut ili ravnalo i šestar) i džepno računalo (tzv. znanstveni kalkulator ) koje se može upotrebljavati tijekom cijeloga ispita. Knjižica s formulama potrebnim za rješavanje ispita sastavni je dio ispitnoga materijala .

Na ispitu je dopušteno upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific. Ono mora imati: – eksponencijalnu funkciju (tipka 10x ) – logaritamsku funkciju (tipka log x) – trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Ono ne smije imati mogućnost: – bežičnoga povezivanja s drugim uređajem – uporabe memorijske kartice – simboličkoga računanja (programiranja) – grafičkoga rješavanja (npr., u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH) – deriviranja i integriranja.

Dežurni nastavnik će na Listu džepnih računala upisat naziv i oznaku džepnog računala koji je pristupnik rabio na ispitu.

Pristupnici za pripremu mogu koristiti sve udžbenike iz matematike za gimnazijski program koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Popis udžbenika možete pronaći na mrežnoj stranici ministarstva. Također je poželjno promotriti ispite sa prošlih matura koji se mogu pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje(www.ncvvo.hr/ drzavnamatura/web/public/svi_ispiti).

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI