Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaTko je ukrao internet?
Array

Tko je ukrao internet?

Prvi pravi globalni proizvod

Budući da je internet dan svima na korištenje – dan je svim ljudima nevezano za rasu, spol, vjeru i sl. Kao takvog ga trebamo i tretirati, a svakom kršenju toga trebamo  se opirati. Internet je proizvod za koji nitko (osim svih građana na zemlji) nema pravo reći da je isključivo njegov i da ta osoba ili institucija određuje njegovo uređenje. Ukoliko netko ima prijedlog da se na internetu nešto zabrani, onda to mora putem referenduma potvrditi 50% + 1 stanovnik zemlje. Ukoliko imate dvojbi da bi to trebali raditi parlamenti, kongresi i sl., znajte da su izabrani predstavnici naroda i da oni trebaju vas slušati, a ne obratno.

Ljudsko pravo

Čak se i premijer Milanović udostojio to prozvati ljudskim pravom jer je dan svima nama na korištenje. Internet je mjesto, tj. ljudsko pravo koje bi trebalo najbolje okarakterizirati četiri najvažnija ili temeljna ljudska prava: pravo na slobodu, pravo na udruživanje, pravo na kretanje i pravo na izražavanje svoga mišljenja. Da malo pojasnim.
Pravo na slobodu na internetu imamo samim pristupom internetu tj. čitanjem i pisanjem po njemu. Pravo na udruživanje ostvarujemo pridruživanjem ili osnivanjem raznih društvenih mreža, zajednica, portala, foruma i sl.
Pravo na kretanje ostvarujemo kada imamo pristup svim podatcima na internetu.
Pravo na izražavanje svoga mišljenja ostvarujemo kada nema ograničenja (ukoliko nismo sami pristali kao pojedinci unutar neke grupe, na njih) na to što pišemo.

Kršenje ljudskih prava

Prije nego počnem objašnjavati kako se svako od ovih pravila krši, važno je istaknuti da je internet kao takav mjesto "savršenog kaosa" te da sve što smatrate samo svojim, jednako je moje kao i od bilo koga drugog na zemlji ako se nalazi na mom (tvom i svačijem) internetu. Idemo redom, kako se svako od ovih prava krši.

  1. Pravo na slobodu. Svako ograničenje koje postoji, a da pojedincu kaže da ne može zbog godina ili nedostatka struje i sl., u njegovom kraju pristupiti internetu kršenje je njegovog ljudskog prava –  da svaki čovjek ima pravo pristupa internetu te mu se pristup treba omogućiti.
  2. Pravo na udruživanje. Ovo se pravo najbolje krši od strane velikih, "moćnih" država u svijetu koje mogu djelomično kontrolirati internet te nerijetko skidaju stranice, video uratke i forume koji ne govore onako kako bi te "moćne" i "demokratske" države htjele.
  3. Pravo na kretanje. U pravom svijetu nitko vas ne smije fizički zaustaviti u vašem kretanju ako se ne nalazite u prostoru koji to drugačije propisuje. Na internetu to znači pristup svim, ali baš svim podatcima. To se uredno krši pomoću fora da ste premladi da biste pogledali nešto ili ušli na stranicu ili da nemate privilegije pristupa nekoj informaciji jer npr. niste platili neku svotu da bi ste mogli čitati i pisati po forumu. Sve što je na internetu jednako je tvoje koliko i moje!
  4. Pravo na izražavanje svoga mišljenja. O tome bi se dalo napisati sto stranica, najbolji su primjer Anonymousi koji su morali posegnuti za taktikama sabotaže tuđih stranica (što je ustvari kršenja prvog prava) kako bi oni zavrijedili pravo na slobodno pristupanje, pisanje i čitanje po internetu. Da pobijediš vraga moraš kopirati vraga, ali samo toliko da i ti ne postaneš vrag. Vragom u ovom slučaju prozivam sve države koje su se usudile donijeti Zakon o internetu, a bez da su pitale građane što misle.

Sve koji se slažu ili ne slažu pozivam da ovdje u komentarima ostave svoje mišljenje o ovoj temi, a slobodno se mogu poslužiti i dijelovima mog teksta. Jednako je vaš koliko i moj.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI