Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaTop 10 knjiga za ljeto - 1. dio
Array

Top 10 knjiga za ljeto – 1. dio

1. Kristian NovakCiganin, ali najljepši
Ciganin, ali najljepši jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih – jer leševe bez lica teško je identificirati – i istragom. Lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati, ni suditi, jer je krimić koliko i Zločin i kazna.

2.  Jojo Moyes: Vikend u Parizu
Jojo Moyes postaje opće mjesto za ljubiteljice ljubavnih priča, ali na jedan sasvim svoj način. Tko je čitao njezine romane, točno zna o čemu pričamo. Jojo svakom svojom pričom oduševljava legije obožavatelja, pa ne čudi što je i priča o Nell, djevojci iz susjedstva koja planira vikend u Parizu sa svojim dečkom, jedva dočekana. Hoće li Nell biti razočarana što se njezin dečko nije pojavio ili će taj vikend biti najbolje što joj se moglo dogoditi u životu… Pogađate? Ili možda ne?

3. Tayari Jones: Američki brak
Za sve one koji znaju da je ljubav komplicirana, neuredna i zapetljana…

4. Nir Baram: Dobri ljudi
Roman izraelskog pisca mlađe generacije čitatelje provocira pitanjem ima li još dobrih ljudi. Kad Thomas Heiselberg ugleda kako njihovu nekadašnju kućnu pomoćnicu Hanu Stein prati automobil s dvojicom nepoznatih muškaraca, shvati da nije pametno primiti u kuću Židovku. No Thomasova je teško bolesna majka odlučna – gospođa Stein brinut će se za nju.

5. Renate Dorrestein: Bez milosti
Nizozemska autorica razarajućeg romana Kameno srce ni u novome ne štedi čitatelja: piše o maloljetničkom nasilju. Jema jedne noći u diskoteci ustrijeli nestabilni vršnjak bez ikakva jasna razloga. Vrijeme prolazi, a njegovi roditelji, majka Franka i poočim Phinus, ne uspijevaju se oporaviti od tog gubitka…

6. Marina Šur Puhlovski: Divljakuša
Roman koji je osvojio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman u regiji za 2018. godinu pisan je u prvom licu, kao intimna ispovijed, a pokazuje kako je zaljubljenost, to stanje prvobitne očaranosti, daleko od ljubavi, pa čak i sama njezina negacija. Ovaj (anti)ljubavni roman priča je o "životu koji curi kroz prste".

7. Dubravka Ugrešić: Lisica
Ako imate vremena za čitanje samo jedne knjige s ovoga popisa, neka to bude Lisica, upravo nagrađena tportalovom nagradom za najbolji hrvatski roman. U obrazloženju žirija se navodi kako je "Lisica" remek-djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja. Doista je tako.

8. Randall Munroe: Što ako?
U knjizi američki fizičar daje ozbiljne znanstvene odgovore na hipotetska (i apsurdna) pitanja. Na primjer, što bi se dogodilo kad bi čovjek ostao bez DNK, koliko lego-kockica treba da bi se premostio Atlantik, koliko visoko čovjek može nešto baciti…

9. Ransom Riggs: Priče o čudnovatima
Popularnoj trilogiji o čudnovatoj djeci priključila se zbirka kratkih proza. U "Pričama o čudnovatima" Riggs je objedinio deset bajki, deset izvornih priča o čudnovatoj djeci.

10. Becky Albertalli: S ljubavlju, Simon
Roman za mlade (po njemu je snimljen i film) u kojem glavnog junaka školski kolega auta cijeloj školi. Duhovita i topla priča koja će, nadamo se, pomoći širenju tolerancije prema gay zajednici.
 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI