Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaTOP 5 NAJBOLJIH LJETNIH FILMOVA
Array

TOP 5 NAJBOLJIH LJETNIH FILMOVA

1. Notebook / Bilježnica

Nicholas Sparks autor je romana ‘The Notebook’ koji donosi ljubavnu priču vojnika, povratnika iz Drugog svjetskog rata koji u nemogućnosti pronalaska svoje velike ljubavi od prije petnaest godina mora prolaziti jedno te isto sjećanje koje ima na nju, romantično ljeto koje su proveli zajedno, sve dok ju iznenada ne ugleda… Knjiga je po mišljenju mnogih kritičara i čitateljstva dobra, no film je taj koji je posve pomeo publiku. Ryan Gosling i Rachel McAdams naprosto su briljirali u filmu pod palicom režisera Nicka Cassavetesa.

2. Mamma Mia

Nakon šo su ga pogledali desetci milijuna ljudi diljem svijeta, mjuzikl je prenesen na filmsko platno 2008. u režiji Phyllide Lloyd koja je isti posao obavila i na praizvedbi mjuzikla. Osnovni zaplet vrlo je kompatibilan s pjesmama ABBA-e: Unatoč tome što s kćerkom Sophie ima vrlo prisan odnos Donna joj nikad nije rekla tko joj je otac. Nakon slučajnog pronalaska majčinog dnevnika Sophie na svoje vjenčanje na grčkom otoku, gdje majka vodi mali hotel, pozove trojicu mogućih očeva. Unatoč tome što u filmu nastupa više glumačkih zvijezda, koje predvodi Meryl Streep u ulozi Donne, uz trojac ‘očeva’ koji čine Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgård, prave zvijezde filma zapravo su ABBA-ini hitovi. Ne toliko zbog minutaže koju zauzimaju, koliko zbog emocionalnosti kojom, više desetljeća nakon nastanka, još uvijek zrače.

3. Blue Crush / Valovi smrti

Najvažnija stvar u životu Anne Marie (Kate Bosworth) je surfanje na valovima. Zajedno sa svojom buntovnom mlađom sestrom i dvije cimerice živi u kolibi na plaži i ustaje svako jutro u cik zore kako bi vježbala i što bolje se pripremila za veliko natjecanje. Takav život na Havajima jedino je što je željela, no kada profesionalni igrač ragbija, Matt, (Matthew Davis) stigne na otok, Anne počne ‘gubiti tlo pod nogama’ i zaljubljivati se.

Jednostavan zaplet filma ostavio je dovoljno prostora Johnu Stockwellu da se pozabavi vizualnim doživljajem filma te da u tom segmentu potpuno zadivi. Nevjerojatne scene daskanja i ljepote Havaja potpuno će vas očarati, a ako tome pridodamo prelijepu plavušu Kate Bosworth, imamo dva odlična razloga za gledanje Valova smrti. Povrh svega, osim neupitne ljepote, Kate Bosworth je pokazala veliki glumački talent koji će joj priznati i najveći skeptici.

4. The Jaws / Ralje

Kultni horor Stevena Spielberga po bestseleru Petera Benchleyja. U prekrasnom, slikovitom ljetovalištu na otoku Amity nešto strašno, neko veliko zlo nadvladalo je spokoj i uzdrmalo mir. Ovaj je film pokrenuo pravi trend horora, ali su nakon njega brojni blockbusteri počeli igrati ljeti, te se više nisu čuvali za Božić.

5. Sommaren med Monika / Ljeto s Monikom

Puno prije pomame za tinejdžerskim filmovima u 80-ima jedan od najvećih redatelja svih vremena Ingmar Bergmann napravio je "odgovor" na švedske ljubavne idile. Harry (L. Ekborg), mladić koji radi za jedno trgovačko poduzeće, upoznaje se s privlačnom Monikom (H. Andersson), pomoćnicom u dućanu. Među njima se javlja uzajamna simpatija, a kad se Monika zavadi s ocem i pobjegne od kuće, njih se dvoje odluče na zajedničko ljetovanje, odnosno na bijeg od teško podnošljive svakodnevice. Ljubav i ljetnu idilu ubrzo će, međutim, poremetiti novčana oskudica, a kad se vrate u Stockholm počet će i posve nova etapa njihova života: Monika je zatrudnjela…
 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI