Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaTraju bogati sadržaji 21 Filmska revija mladeži i 9. Four river film...
Array

Traju bogati sadržaji 21 Filmska revija mladeži i 9. Four river film festivala

 

Bogat radionički program filmskih događanja u Karlovcu nastavljen je u petak, između ostalog, radionicom Pack&Pitch u suradnji s filmskim programom Relativity School iz Los Angelesa koji je raspisao natječaj za filmsku priču koja će jednoga mladog hrvatskog filmaša na kraju odvesti u Hollywood, te nizom projekcija natjecateljskog programa i filmske večeri uz Koranu sa slovenskim filmom "Houston,  imamo problem" Žige Virca.

 Mentori škole Addy Green i Mark Milhone stigli su iz Los Angelesa da bi sve mlade filmske nade 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala upoznali s programom Relativity School te ih uključili u radionicu Work in Progress, a kako bi bolje prenijeli samu ideju i predstavili školu, s njima su stigli i Mary Strause i Johan Erik Lallerstedt s treće godine studija režije.

 Začetnik ideje je Milhone, koji je kao student bio dobitnik akademske nagrade za film. Relativity School od ostalih se škola u Sjedinjenim Američkim Državama razlikuje po tome što su mladi direktno uključeni u posao. Uče o filmskom marketingu te o načinu na koji svoj talent mogu pokazati svijetu – putem interneta.

 "Koliko god netko bio talentiran, ako ne može svijetu pokazati svoj rad kako bi bio zamijećen, njegov je talent osuđen na propast", kaže Green i naglašava da je cilj njihova djelovanja naći najbolje redatelje, glumce, plesače i poduzetnike te im omogućiti obrazovanje kakvo zaslužuju, a koje će moći primijeniti u životu.

 Naime, prema natječaju Pack&Pitch najbolji će projekt osvojiti putovanje u Los Angeles, odnosno mladi će autor biti uključen u ostvarenje svoje ideje, jer fokus će biti na praksi, a manje na teoriji i prijašnje iskustvo nije uvjet.

 "Ovaj festival zaista pokazuje što mladi mogu napraviti. Filmaši i mentori se okupljaju, izmjenjuju iskustva i inspiriraju jedni druge što je za nas smisao ovakvog festivala", kaže Milhone.

 Pod vodstvom Lea Vitasovića, mladog redatelja, nekadašnjeg sudionika Revije i njegova kolege Jasmina Makaje održana je i radionica "Film u svijetu videoigara" na kojoj su polaznici učili kako se radi 2D videoigra za računalo. Sudionici te radionice, napomenuo je Vitasović, istraživali su kako se kroz videoigru kao medij sličan filmu može ispričati priča, a rezultat jest jedna nova videoigra.

 Vitasović je ovoga ljeta tjedan dana boravio u Seattleu jer je Rick Stevenson, organizator Prodigy Film Campa, njegov film "Govorna pošta" izabrao kao najbolji na prošlogodišnjem festivalu u Karlovcu. "Puno stvari s kojima sam se susreo u Seattleu primjenjujem u vlastitim novim projektima, a i na radionici videoigara koju ovdje vodim", istaknuo je Vitasović.

 Među sudionicima festivala inspirativan je i uspjeh najmlađega člana Velikog žirija Joea Stephensona, redatelja koji je sa samo 17 godina diplomirao na New York Film Academy te je radio za kompanije poput Ealing Studios i Icon. Za prvi kratki film "The Alchemist Suitcase" osvojio je nagradu Editors Choice na natjecanju Virgin Media Shorts. Na pitanje kako je moguće da netko sa 17 godina diplomira bilo što, pa makar i na filmskoj akademiji, Stephenson odgovara "bitan je samo talent".  Stephenson je osnovao B Good Picture Company te režirao i producirao TV serije za Sky Arts pod nazivom "In Love with".

 "Nikad nisam bio u Hrvatskoj, nikad nisam bio član žirija, ali sam oduševljen svime što me dočekalo. Čini mi se da ima mnogo talentiranih mladih autora kojima sad ide puno bolje nešto što je išlo meni u njihovim godinama. Da je bar bilo ovakvih festivala dok sam ja kretao u filmsku industriju", rekao je Stephenson.

 Koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković kazala je da je uz Relativity School iz Los Angelesa, koji usko surađuje s filmskim studijima u Hollywoodu, a u Karlovcu održavaju dvije radionice, ove godine uspostavljena uska suradnja s akademskim filmskim montažerkama Ivom Jelić i Jelenom Modrić koje će s pobjednikom Filmske revije mladeži, dakle s pobjednikom domaće godišnje srednjoškolske filmske produkcije, raditi srednjometražni film.

 Tijekom dana održat će se program pod nazivom "Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima" (Future Film Festival), sedma projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu, a kasno na večer uz rijeku Koranu održat će se projekcija filma “Houston, imamo problem” o ((ne)postojećem jugoslavenskom svemirskom programu, slovenskog autora slovenskog redatelja Žige Virca (r.1987.), koji je premijerno bio prikazan ove godine na Tribeca film festivalu u New Yorku. Preporuku za doći vidjeti film o zbivanjima u Jugoslaviji šezdesetih godina prošlog stoljeća Vircu daje i uspjeh njegovog kratkometražnog filma “Trst je naš!”, koji je svojevremeno bio uvršten među pet finalista za nagradu studentskog Oscara Američke filmske akademije.

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI