Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaZabava na pikniku? Zašto ne
Array

Zabava na pikniku? Zašto ne

Ovo je peti put da će sudionici piknika imati priliku kroz prezentacije, igraonice, edukacije i igru zavoljeti znanost, a sve o programu koji u Europi postoji još od 1997.godine rekla nam je Renata Brkić, članica Skupštine udruge 'Profesor Baltazar' koji je glavni organizator piknika.

Znanstveni piknik karakterističan je za poljsku Varšavu gdje se održava još od 1997., a u Hrvatskoj postoji od 2012.godine. Ovaj neprofitni događaj želi potaknuti mlade ljude da znanost gledaju kao svoj životni poziv i poručuje 'Znanost je zabava'. Od 9 tisuća posjetitelja, koliko ih je bilo prve godine održavanja piknika, brojka se počela vrlo brzo povećavati, pa se ove godine očekuje njih čak 70 tisuća.

 

Prezentacije i hrana 

Ono što bi ih svakako trebalo privući su otvorene (za sve posjetitelje cijeli dan) i zatvorene radionice (ograničen broj mjesta), okrugli stolovi, ali i 'znanstvena klopa', koja bi trebale potaknuti interes za znanošću. Cilj je ne samo povećati interes mladih za znanošću, nego i povećati njezinu ulogu u svakodnevnom životu. 

'Na priredbi radi 500 edukatora i volontera, a očekivani broj posjetitelja ove godine je 70 tisuća. U petak nam dolaze organizirano osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske, jer je događaj ušao u program odobrenih školskih izleta, a subota i nedjelja su family days. Ove godine po prvi puta imamo i zemlju partnera – Sloveniju – na 1000 metara kvadratnih pod pokroviteljstvom slovenskog ministarstva socijalnog poduzetništva', kaže Brkić.

Znanstveni piknik u četvrtak, 8. Rujna, započinje s crowdfunding kampanjom na Indiegogo platformi kojom će prikupljati sredstva za kupnju novog eksponata – Newtonovog njihala. Za svaku uplatu Znanstveni piknik zauzvrat osigurava nagradu putem stranice kampanje.

Osim hrvatskih obrazovnih i znanstvenih ustanova, fakulteta udruga, društva i pojedinaca, svoja će izlaganja na pikniku imati i inozemni gosti poput Europske mreže znanstvenih centara i muzej i znanstvenih centara iz Srbije, Nizozemske, Slovenije, Poljske i Italije. Ako želite naučiti više o znanosti i shvatiti da je zabavna, dođite u Jadran film i postanite dio velikog piknika.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI