Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaTri crne točke iliti trokut točaka
Array

Tri crne točke iliti trokut točaka

 Već smo pisali o Zagrebu koji priča. Grafitima koji su u obliku sasvim rječitih poruka fascinirali i opčinili stanovnike našeg glavnog grada od prvog dana kada su se pojavili.

Međutim , Zagreb sada šuti, naoko prividno. Naime , u posljednjih nekoliko godina , gotovo svatko tko ima prebivalište u Zagrebu ili češće obitava u širem centru istoimenog, mogao je primjetiti partikularan urbani fenomen – tri crne točke. Naljepnice na sasvim različitim mjestima diljem grada u javnom prostoru. Postavljene sasvim blizu jedna drugoj, zajedno čine svojevrsni trokut, ili kakav nepravilan geometrijski lik.

 Interpretacije tih crnih točaka razlikuju se od osobe do osobe. Neki smatraju da je to način komunikacije nama još nepoznate sekte (čak sam jednom i čula priče o novoj vrsti, čisti apsurd, znam),  poneki kažu da bi to mogle biti reklamne kampanje za alternativne trgovine. U svakom slučaju, tumačenje je tih točaka neizbježno. Pri pogledu na te točke, intuitivno osjetiš da pred tobom stoji nešto, iako one kao simbol naoko ne predstavljaju ništa. Upravo zbog toga su toliko uočljive

.

 
U uličnoj umjetnosti tri crne točke bježe standardu. Nepoznat stil, žanr ili medijska klasifikacija. Iako su ulični umjetnici obično anonimni , njihov se stil većinom  može razaznati kroz radove na lokalnoj sceni i povezati s autorom ili autoricom. No , autoru triju crnih točki gubi se svaki trag. Zalijepi naljepnicu na trafostanicu, klupu ili kafić i kao da ispari , misteriozno ostanemo bez njega, ali ne i bez tri crne točke. Nemoguće  je i znati radi li se ovdje o jednom autoru ili više njih, nalaze li se one samo po Zagrebu ili ćemo ih uskoro vidjeti i u nekom drugom gradu. Jesu li one zaista nekakav simbol, možda ukradene slobode izražavanja? Postoji li namjera iza njih?
 
Sva su to neodgovorena pitanja. Apstraktna umjetnost sa sobom uvijek donosi pitanja. Upravo zbog toga je toliko zanimljiva, pogotovo nama u Zagrebu. Gradu koji je poznat po riječima ,no  ne i nefigurativnim izrazima koje donose tri crne točke. S druge strane , apstraktna umjetnost u današnje doba veže se uz visokomoderistički jezik te svojim minimalizmom nama daje koješta za razmišljanje. Kakogod, u jedno smo sigurni, tri crne točke na ulicama Zagreba nešto su uznemirujuće zbog svoje nedovršenosti , ali barem pružaju izvor inspiracije i nekonvencialnosti. 

 

 

 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI