Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaKako preživjeti prvi tjedan na faksu
Array

Kako preživjeti prvi tjedan na faksu

Pozdrav svima, a ponajviše dragim maturantima te prije svega, studentima! Maturanti, nadam se da vas većina već zna što će upisati te koje će razine i izborne predmete uzeti na državnoj maturi. Prije tjedan dana došla sam u veliki grad iz jednog malenog mjesta u Slavoniji te bih vam htjela približiti to iskustvo i nadam se da ćete se i vi zabavljati baš kao što se i ja trenutno zabavljam.

Nesumnjivo će vam najteže pasti odlazak od svoje kuće i obitelji. Osobno, jedna sam od onih koji nisu previše vezani uz svoje obitelji i jedva sam čekala odlazak jer sam samostalna te volim uživati u čarima života. No, kad je došao dan mog odlaska, postala sam svjesna kako mi je kod kuće zapravo bilo lijepo. Nisam morala brinuti koliko vode trošim niti koliko je svjetala upaljeno u stanu, a pogotovo nisam morala kupovati hranu ni kućne potrepštine. Da, sve vas to uskoro čeka. Stres će vam biti najbolji prijatelj zadnja dva do tri dana, a i morat ćete izdvojiti podosta novca. Ako ikako možete, poželjno je poslati papire za domove (stvarno ih ima izvrsnih) jer su puno jeftiniji od iznajmljivanja stanova, no naravno, sve ovisi o vašoj financijskoj situaciji i željama te potrebama. Potom dolazi opraštanje –  što od vaših prijatelja koji ostaju kod kuće ili idu u drugi grad na fakultet, što od vaše obitelji. Užasno mi je pao odlazak od kuće (bilo je i suza) što nisam uopće mislila da će se dogoditi, no što je tu je. Živim u stanu te prilikom dolaska bila sam sama tjedan dana dok mi nisu došle cimerice. Tri dana nisam imala apetita i jela sam jednom dnevno jer sam se osjećala kao sama na svijetu, totalno izgubljena u velikom gradu. Nema više 5 minuta do škole, nema više „Ej, nađemo se za 10 minuta na igralištu…''

Sada ste sretni ako ste vožnjom tramvajem udaljeni 15-20 minuta od željenog odredišta. Kao što sam rekla, prvih nekoliko dana mi je teško palo, no ako ste prilagodljivi kao ja i to će  brzo proći te ćete uživati u blagodatima novog boravišta. U velikim gradovima možete ići u duge šetnje, gledati tek izašle filmove u kinu ili pak predstavu ili balet u obližnjem kazalištu, mogućnosti su brojne. I naravno, MENZA! Neki se neće složiti sa mnom, no ako jedete u menzi najbolje prolazite na faksu, te zbog ušteđenog vremena jer ne morate pripremati jela, već dođete na gotovo, te zbog vrlo prihvatljivih cijena. U menzi Studentskog centra u Zagrebu se možete najesti već od 6,5 kuna! (Mala reklama za SC haha).

Svaki dan srećete i upoznajete nove ljude, što je većini studenata najprivlačniji dio odlaska. I tako, prolaze dani dok još nemate obvezu ići na faks i razmišljati hoćete li uhvatiti tramvaj i stići na vrijeme. Kada dođe taj dan, osjećat ćete određenu dozu uzbuđenja jer ipak ulazite u nešto novo, nešto što tek morate krenuti razumjeti da biste uživali u tome. Svaki dekan i prodekan fakulteta se zbilja potrude na uvodnim predavanjima predstaviti brucošima njihov fakultet u najboljem svjetlu, vjerujte mi, uopće nije dosadno! Pogotovo ako ste upisali ono što ste htjeli, s osmijehom na licima ćete slušati svoje buduće kolege i profesore. Ako ste (ne)sretni kao ja, odmah prvi dan imat ćete predavanja, nema labavo na fakultetu, no i to ste preživjeli i nema ljepšeg osjećaja nego otići s fakulteta znajući da ste za danas (a moguće i sutra) gotovi s predavanjima.

Ukratko sam vam prepričala svojih prvih tjedan dana u Zagrebu te se nadam da sada pobliže znate što vas čeka za nekoliko mjeseci. Provodite što više vremena sa svojim obiteljima, pomažite im u kućanskim poslovima, ako ne zbog reda u kući, bar zbog sebe jer vas to sve uskoro čeka! Nisam vam htjela ništa posebno reći o noćnim izlascima, no u to ćete se sami uvjeriti da je studentski život najbolji život, bar sudeći po pričama ostalih, a i dosadašnjim iskustvima. Za kraj vam želim dati još jedan savjet vezano uz faks – uključujte se u izvannastavne sadržaje fakulteta. Profesori će vas više voljeti, upoznat ćete puno više ljudi, a možda (pa i vjerojatno) ćete biti i nagrađeni za vaš trud. To bi bilo to od mene i na kraju svima vama želim uspješnu godinu školovanja te se nadam da ćete svi biti zadovoljni sobom, baš kao što sam i ja! 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI