Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaTroškovi života
Array

Troškovi života

Osim troškova studija, velik izdatak zahtijevaju i troškovi života, osobito ako ne studirate u rodnom gradu. 

Što sve ulazi u troškove života? 

Smještaj (veliku razliku čini studentski dom ili privatni smještaj)

Prosječan hrvatski student prema procjeni troši između 1 500 i 3 000 kn na mjesečnoj bazi. Najveći je trošak studentima koji nisu ostvarili pravo na studentski dom (8% studenata, plaćaju između 200 i 700 kn/mj.)  upravo privatni smještaj čije se cijene kreću otprilike 100 € + režije, naravno, ako dijele stan s cimerima. 

Prijevoz

Nerijetko dom ili stan nisu u blizini fakulteta pa morate investirati u pokaz za tramvaj/autobus, ako želite izbjeći neugodne situacije s tetama koje se na vas u tramvaju deru jer imate loše izlike za švercanje. Osim prijevoza u gradu, poželjet ćete i koji put otići kući za vikend, odnijeti prljavu odjeću i uzeti staklenke zimnice; opet tu u susret izlaze prijevoznici sa 50% popusta na studentske karte.

Hrana

Većina studenata koristi iksicu, što znači da je hrana subvencionirana, ali ne i besplatna! Dakle, svejedno ćete vaš obrok platiti, ali po mnogo manjoj cijeni. Ubrzo će jednolična menza dosaditi i htjet ćete probati neku od delikatesa obližnjih ugostiteljstava, a ako ste u stanu poželjet ćete nešto nabrzaka pripremiti jer nećete svaki put imati volje za odlazak do menze.

Odjeća i obuća

U velikom gradu teško ćete odoljeti izlozima uličnih dućana, a kamoli velikim šoping centrima na svakom uglu do kojih vodi prvi bus ili tramvaj. Nova garderoba neophodna je za svako godišnje doba, a poželjet ćete i pokoji komad za izlaske – što će vaš ionako sićušan ormar pretvoriti u nešto slično buvljaku.

Potrepštine

Higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje, šminka, proizvodi za kosu i tijelo te ostale stvari koje koristimo na dnevnoj bazi nažalost nemaju nepresušan izvor te je svakih mjesec dana potrebno investirati u što nam već nedostaje.

Slobodno vrijeme

Ako nečeg ima u blizini fakulteta i zgrada onda su to sasvim sigurno – kafići. Danju kava s kolegama, noću izlazak. Možda koji put umjesto kafića izaberete kino ili muzej, koje ćete si zahvaljujući studentskim popustima, moći priuštiti. Ako već sada mislite tu uštedjeti i zakleti se da nećete kročiti u kafić, to je borba s vjetrenjačama.

 

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI