Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaU MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez...
Array

U MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

U znak sjećanja na Luku Ritza, ali i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja u Hrvatskoj, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta šesti put dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja Ove je godine Povjerenstvo, na čijem je čelu Lukina majka Suzana Ritz, zbog velikog broja kvalitetnih kandidata odlučilo nagraditi četvero učenika, koji su svojim aktivnostima tijekom ove školske godine pridonijeli razvoju tolerancije u svojim sredinama, zbog čega su nagrađeni i jednogodišnjom stipendijom u iznosu od tisuću kuna.

Godišnju nagradu “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dobili su Luka Plemenčić iz Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Topuskog te Patricia Štriga, učenica Medicinske škole u Rijeci, koju je kandidirao Učenički dom “Podmurvice” iz Rijeke.

Luka je nagrađen jer je, unatoč gubitku noge nakon prometne nesreće, pokazao iznimnu unutarnju snagu i pomagao svima oko sebe da budu zahvalni na prilikama koje su dobili i nauče od života uzeti najbolje.
Patricia je nagrađena jer je u protekloj školskoj godini organizirala broje humanitarne akcije u svom Učeničkom domu, pomagala učenicima s teškoćama u savladavanju gradiva i bavila se, među ostalim, volonterskim radom u prihvatilištu za beskućnike te u azilu za životinje.

Posebnim priznanjem Luka Ritz nagrađeni su Aleksandar Juzbašić iz Osnovne škole “Dvor” iz Dvora i Ivana Marinić, učenica Srednje škole “Ivan Švear” iz Ivanić Grada. Aleksandar već drugu godinu zaredom pomaže u radu i prevladavanju teškoća u ponašanju svom prijatelju iz školske klupe, učeniku s posebnim potrebama, koji nastavu pohađa po posebnom programu. Ivana je pak nagađena jer je pomagala mladima s teškoćama i organizirala predstavu kojoj je cilj bio potaknuti mlade na empatiju, toleranciju i razumijevanje za različitosti.
Priznanje za promicanje kulture nenasilja ove je godine prvi put dodijeljeno i školama iz kojih dolaze nagrađeni učenici, a novost je i da se od ove godine učenike za nagradu mogu kandidirati i učenički domovi.

Dodjeljujući nagrade učenicima, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika istaknuo je kako je Luka Ritz, kojeg su 2009. pretukli njegovi vršnjaci i koji je zatim preminuo, postao sinonim za sve mlade koji su smrtno stradali zbog nasilja svojih vršnjaka. “Ovom nagradom želimo odati priznanje učenicima koji su svoju kreativnost i empatiju uložili u izgradnju boljeg društva te potaknuti i ostale učenike na akcije koje promoviraju nenasilje i promiču toleraciju”, kazao je Zelenika.

Cilj nagrade koju je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta uvelo 2008. godine, jest poticanje mladih da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja te promoviranje pozitivnih uzora i modela ponašanja. (HINA)

Preuzeto s mzos.hr

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI