Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaPrepisivanje: Trud ili Snalažljivost
Array

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

Prepisivanje na testovima ili ispitima je postalo uobičajeno za većinu učenika i studenata.Prije su se pisali šalabahteri najsitnijim mogućim slovima ili nosili kalkulatore s ispisanim formulama.

Srednja škola je u većini slučajeva dio obrazovanja u kojemu učenici izbruse zanat prepisivanja. Iako postoje oni kojima dodatna pomoć nije potrebna, većina učenika i studenata uz sebe imaju popularno zvani „šalabahter“ na koji se djelomično, ili potpuno, oslone prilikom testa ili ispita.

Učenicima koji prepisuju nastavnik treba omogućiti nastavak rada jer na taj način učenik pokazuje interes i trudi se za svoju ocjenu, ukoliko vidi da se dva učenika tuku nastavnik ih može mirno zamoliti da prestanu, a nikako ih fizički razdvajati, drogirane i pijane učenike, kao ni one koji nemaju udžbenik ne smije se uputiti kući- ovo su neki od savjeta koje nastavnici iz Srbije slučaju na obaveznim stručnimseminarima koje nerijetko sami plaćaju jer lokalna samouprava, čija je to dužnost, nema novaca.

Kako napreduje tehnologija, tako se i metode prepisivanja mijenjaju. Pogledajte kako se prepisivalo u bliskoj prošlosti, a kako se to radi u današnje vrijeme.

Danas su te tehnike pale u zaborav jer svi imaju mobitele i smartphone koji podržavaju PDF format ili Microsoft Office.

 

Šalabahteri pisani rukom ili isprintani

U svakom razredu je postojala osoba koja je imala jako lijep i sitan rukopis. Ona je uvijek bila zadužena za izradu originalnog šalabahtera koji je kasnije kopirala polovica učenika ili studenata. Kako više nema potrebe za rukopisnim šalabahterima, ta metoda polako izumire.

 

Pisanje po tenisicama, klupama ili digitronima

Pisanje po klupama je uvijek bila najrizičnija tehnika jer učenici nikada nisu bili sigurni hoće li ih razmjestiti ili ne. Stoga se klupa zamijenila ispisanim tenisicama, digitronima ili logaritamskim tablicama.

Unaprijed napisani odgovori

Ovaj način prepisivanja su prakticirali samo iznimno spretni učenici i studenti. Na testiranju predmeta za koji ste znali kako će neko pitanje sigurno biti postavljeno, prethodno se napiše odgovor te se taj papir zamijeni onim na kojem se nalaze pitanja.

Kemijske olovke s papirom ili nevidljivom tintom

Nove tehnike prepisivanja uvele su se pojavom kemijskih olovaka s umotanim papirom ili s nevidljivom tintom. Profesorima je najviše vremena zadavala nevidljiva tinta, jer kad bi nešto posumnjali to ne bi mogli dokazati. Umotani papir je bio odlična stvar za one nespretnije jer se papir vrlo brzo odmotavao i vraćao u kemijsku olovku prije nego što bi vas profesor uhvati okom.

Mobitel ili Smartphone

Danas, i kad biste htjeli, više ne možete kupiti mobitel koji ne podržava PDF format ili Microsoft Office, što je dodatno olakšalo život prepisivača. Rijetko tko danas prakticira ijednu od prethodno navedenih metoda, kada sve skripte i prezentacije mogu prebaciti na mobitel s kojeg vrlo lako pronađu potreban odgovor.

Mihael Šantek

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI