Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaU novoj školskoj godini...
Array

U novoj školskoj godini…

Zvvvrrr,… školsko zvono označilo je kraj ljetnih praznika (koji i nisu bili baš tako ljetni) i početak nove školske godine. Ljeto tek što je počelo, a mi ponovo u školskim klupama. I dok se jedni vesele novoj školskoj godini, drugi bi praznike najradije produžili za još koji mjesec. Svakom je školarcu povratak u školu, na svoj način, i uzbudljiv i težak.

Nakon gotovo tri mjeseca uživanja i odmaranja, pola milijuna učenika sjelo je u školske klupe, što osnovne, što srednje škole. Ohrabrujuća je vijest da je u osnovne škole upisano 41.000 prvašića, što je nešto veći broj nego lani. Na vrijeme je počela školska godina i za učenike Posavine, koja je bila pogođena poplavama. 300 učenika Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji nestrpljivo je čekalo otvaranje novo obnovljene škole koja je bila teško oštećena u poplavi.

Nova školska godina počela je bez nekih većih promjena. Učenicima se ni ove godine neće zaključivati ocjene na kraju prvog polugodišta. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ističu da će se, bez obzira na nedostatak novaca, raditi na promjeni zastarjelih školskih programa s ciljem rasterećenja učenika. U novoj školskoj godini bit će nešto promijenjen program zdravstvenog odgoja, ali kako najavljuju u Ministarstvu, te promjene neće biti drastične. O kakvim će se promjenama doista raditi znat će se tijekom ovoga tjedna kada će biti poznati rezultati evaluacije toga programa koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Kad se, pak, radi o građanskom odgoju, on će se u novoj školskoj godini predavati kao međupredmetni sadržaj.

Svaka školska godina donosi svoje izazove i avanture. Sada treba dobro zasukati rukave i primiti se knjige.

Ivana Goga Kovačić

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI