Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaUčenici i nastavnici vježbali programiranje
Array

Učenici i nastavnici vježbali programiranje

Osijek već duže vrijeme u stručnim krugovima slovi kao pravo odredište za tvrtke koje se bave razvojem softvera. Aktivnostima udruge Osijek Software City rad u zajednici podignut je na visoku razinu, no problem nedostatka kvalitetnog kadra i dalje itekako postoji i koči brži razvoj lokalne IT industrije. Udruga već duže vrijeme surađuje sa Sveučilištem J.J. Strossmayera na promjeni i prilagodbi obrazovnih programa, no ove su godine napravili novi iskorak radom s učenicima i nastavnicima osječkih srednjih škola u sklopu inicijative Code Club. Radi se o svjetskoj mreži volonterskih klubova programiranja za djecu s više od 6000 registriranih klubova u više od 80 zemalja.

Cilj je podići razinu znanja u području rješavanja problema i kreativnog razmišljanja te pobuditi ljubav prema programiranju u djece. Osijek Software City primijenio je sasvim novi i originalni koncept u radu s više od 50 učenika i 10 nastavnika iz I. i III. gimnazije, Elektrotehničke i prometne škole te Prirodoslovne gimnazije. Od 22. kolovoza do 2. rujna predavači iz tvrtki Mono, Prototyp te s Filozofskog fakulteta uvodili su ih u napredne teme iz područja web-programiranja u javascriptu te primjeni “Internet of Things” tehnologija korištenjem Arduino mikrokontrolera. Učenici su potom podijeljeni u timove, s kojima se rad na praktičnim projektima nastavlja cijele školske godine, a konačni je cilj predstaviti rezultate njihova rada na Maker Faire festivalu u svibnju iduće godine. Timove će mentorirati nastavnici i stručnjaci iz lokalnih tvrtki.

– Motivacija i želja za učenjem kod ovih su klinaca na nevjerojatno visokom nivou. Interes je bio toliki da smo predavanja morali preseliti u veće dvorane na Ekonomskom fakultetu. Većina tema kroz koje smo prolazili na vrlo je visokom nivou za njihovu dob, no oni su nam pokazali da letvicu možemo i trebamo podići visoko, kako bismo za koju godinu dobili nove generacije vrhunskih stručnjaka za razvoj softvera i hardvera. Želja nam je da ova inicijativa postane tradicionalna te da je proširimo i na ostatak Slavonije. Uz učenike i nastavnike kakve smo imali ove godine to neće biti problem – rekao nam je Denis Sušac, direktor osječke tvrtke Mono, glavnog nositelja ovogodišnjeg projekta.

– Pozivamo učenike koji nisu moli proći inicijalna predavanja da nam se jave ako se žele priključiti, jer ćemo tijekom godine proći velik broj zanimljivih tema. Želimo zahvaliti nastavnicima na velikoj pomoći i entuzijazmu, kao i Elektrotehničkoj školi i Ekonomskom fakultetu, jer bez njihovih resursa ovaj projekt ne bi mogao biti realiziran – dodaje Sušac. 

ŠTO KAŽU UČENICI?

Učenici također nisu krili zadovoljstvo zbog znanja i vještina koje su stekli.

– Slične stvari prije smo radili u školi, ali me zanima više, pa mi nije problem putovati i preko praznika. Ovdje sam naučio osnove javascripta i proširio svoje znanje o Arduinu. Najviše me zanima robotika i kroz godinu ću nastaviti raditi s Arduinom. U budućnosti se zamišljam kako radim na nekom velikom projektu, na nečemu što će pomagati ljudima – kaže Omar Jounis iz Vukovara, učenik Elektrotehničke i prometne škole.

– Ovdje sam naučila dosta javascripta, a dalje planiram raditi robotiku, ali bih također htjela znati programirati igre. Moj san je napraviti humanoidni robot koji ću moći programirati. Mislim da su ovakve škole dobre, ova je super organizirana, počelo se od osnova i smatram da je sve jako dobro objašnjeno – rekla nam je Andreja Nađ iz Elektrotehničke i prometne škole.

– Uvijek me zanimala informatika u školi. Tamo sam naučila osnove C-a, a u ljetnoj školi osnove javascripta. Zanimljivo mi je upoznati novi programski jezik, a najzanimljivija mi je bila igrica koju smo radili. Jako mi je bilo lijepo u ova dva tjedna, ovo je vrlo poučno i korisno. Mislim da je uvijek najteže početi, ali tu sam našla ekipu s kojom ću raditi projekt iduće školske godine – izjavila je Dorotea Bošnjak iz III. gimnazije.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI