Nedjelja, 25 veljače, 2024
NaslovnicaGrafiti: ulice Zagreba propričale
Array

Grafiti: ulice Zagreba propričale

Simpificirane rečenice, uobičajeno napisane sprejem, pričaju nam svoju priču po zagrebačkim ulicama. Ova urbana pojava koja polako obilježava naše ulice u zadnje tri godine, samouvjereno se širi, uznemiruje, ali i zabavlja naše građane.

Britke rečenice kritiziraju društvo u kojem živimo, živote koje vodimo, ali i naglašavaju trenutak kojeg ne možemo promjeniti. Njihova se upozorenja kontinuirano pojavljuju u virtualnom svijetu, kružeći društvenim mrežama i zaokupljujući nama pozornost.

Popularnost ovakve vrste umjetnosti raste paralelno s njezinim sociološkim i političkim značenjem. Zbog anonimnosti autora i učestalosti, te kratke rečenice postale su misterija. Zagonetka koja je plašila stanovnike Zagreba, koliko ih i uzbuđivala. Proces koji smo prošli pri zaljubljivanju u uličnu umjetnost ove vrste imao je dug put. Od odbacivanja i osude koje dolaze ruku pod ruku s egzotikom i opasnošću ovih nenametljivih poruka, pa do prihvaćanja i poticanja zbog svog pomalo izopačenog humora, a na koncu i slavlja ovih inovativnih rečenica.
 

No, je li to zaista urbani fenomen ili samo puki vandalizam ?

 
Istina je da ova nova vrsta grafita oblikovana običnim rečenicama s obaveznom (!) točkom na kraju fascinira svojom nemarnošću te uvjerljivošću izražavanja i opisivanja dvostrukog osjećanja života. Promišljenim i unaprijed planiranim pozicioniranjem ovih verbalnih poruka u gradskom eksterijeru ostvaruju se dojmljive intervencije u prostoru, ali i u našim mislima.
Možda ove anonimne poruke ističu duboko razočaranje u egzistenciji autora. Istinsku potištenost životom u kojem živi. Ili jednostavno puki poraz pred društvom kojem nedostaje istinski razgovor i razumjevanje. Možda je to sve naravno i moja patetičnost,naravno.

Kakogod, u jednom se možemo složiti, ove orginalne i neponovljive poruke nam se usijecaju u glavu, čine javni prostor ugodnim, mekšim, a i nama bližim.

 

 

 

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI