Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVeza između ulične košarke i Lipika?
Array

Veza između ulične košarke i Lipika?

               Malbee Lipik 3×3 Challenger je jedini Challenger na prostoru naše regije , a Lipik grad koji ulazi u top 14 destinacija s Challenger statusom u društvu (čvrsto stojimo uz Moskvu, Bukurešt, Sao Paolo, Buenos Aires , Abidjan, Kopenhagen, Tallin, Den Haag, Abu Dhabi, Sibiu, Penang, Lugano i Chendgu). No, kako je jedan mali Lipik s nekoliko tisuća stanovnika to sve postigao?

Do ideje za osnivanjem turnira u Lipiku  došlo je nekoliko vrlo dobrih prijatelja koji su pokušali prebroditi poslijeratnu krizu koja je zahvatila Lipik. Sam turnir seže daleko u razdoblje između 1998.i 1999.godine. Na svojim početcima bilo je poprilično teško probiti i iskazati se za mladu ekipu ljubitelja streetball-a u Lipiku.  Ali uz velike napore i trud, dečki su se dokazali i izborili za sebe.
Danas njihov turnir posjećuju ponajbolje hrvatske streetball ekipe, ali i one regijske.

Turnir podržavaju brojne poznate grupe kao što su Plavi Orkestar i Zabranjeno Pušenje, no tu je i obitelj Dražena Petrovića koja već devet godina sudjeluje u nagrađivanju pobjednika. Naime,  uz odobrenje majke, gospođe  Biserke Petrović, dodjeljuje se Trofej Dražen Petrović.

Turnir se održao 8. i 9.srpnja. Međutim, cijeli tjedan uoči 8.srpnja počinje natjecateljsko-revijalni sadržaj popunjen brojnim događanjima. Ove godine bio je koncert Plavog Orkestra i to za sam završetak turnira kao spektakularni vrhunac. Također, osmišljena je i mala škola košarke za one najmlađe, turnir za amatere, ali i uvijek zanimljivi antologijski afterpartyi.

Nastupilo je 16 ekipa iz 11 država , a u Lipiku igrale su tri. u ovom trenutku, najviše rangirane svjetske ekipe ; 1. Al Wahda Novi Sad ( Srbija) , 2. Ljubljana i 3. Trobovlje ( Slovenija). Uz njih će se za mjesto u finalima, koje se održava u Pragu, boriti još i ekipe iz Francuske , Rusije, Španjolske, Litve, Poljske, Italije, još jedna ekipa iz Srbije, te dvije bosansko-hercegovačke ekipe. Hrvatske boje će predstavljati ekipa Statist Iz Splita, te General Vasilije Mitu iz Zagreba.
 

 

16.sudionik turnira bio je pobjednik kvalifikacijskog satelita koji se igrao u Prištini 25.lipnja, a prijavljene ekipe bile su iz Kosova, Albanije , Turske , Rumunjske i Bugarske. Osim toga,  sudionikom je mogla postati bilo koja oformirana ekipa s 4 igrača koja je pobjedila na 3×3 planetu.

U svakom slučaju , turnir je bio spektakl namjenjem svim uzrastima i baš po mjeri za sve generacije.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI