Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVodič za brucoše: studiranje u novom gradu
Array

Vodič za brucoše: studiranje u novom gradu

Nakon dana i dana čekanja rezultata upisa na fakultet napokon dođe i taj dan odluke. Hoće li Dalmatinka ostati u svom primorskom gnijezdu ili će svoj dišpet morati krotiti u metropoli?

 I kada je napokon došao taj upisni broj na moj mali ekran, mogla sam početi planirati svoj daljnji život.
Sve se odjednom u tebi pomiješa. Taj neki osjećaj sreće i ponosa što si upisao fakultet, uzbuđenje, ali i tuga i nesigurnost jer ćeš ''tako mlad'' napustiti obitelj. Odjednom više ne želiš tako jako odseliti od svojih.

Što se više bližio dan selidbe, to sam manje željela otići. Nakon dana i sati shoppinga, razmišljanja što mi je potrebno i ostalih slatkih briga, došao je i dan odlaska. Sjedila sam u  autobusu, gledala zvonik sv. Duje, rivu, more i pitala se kako ću ja bez ovog pogleda.
No, zapravo, na kraju nije bilo tako strašno koliko sam mislila. Dom ti i ne nedostaje baš toliko. Vrlo brzo sam uhvatila ritam grada i nostalgija me nije hvatala.

 

Prometna povezanost
Naravno, kao i svaki doseljenik nisam znala ništa. Snalaženje – nula bodova. Moram priznati da je Zagreb odlično prometno povezan, a tramvaji su (vjerovali ili ne) nešto najbolje što Zagreb ima. Budući da  bus Split-Trogir vozi svakih 20 minuta, (a nerijetko se dogodi da ni ne dođe) tramvaji koji dolaze svake 3-4 minute bili su pravo osvježenje u mom životu. Cijena pokaza je prihvatljiva (100 kn je studentski pokaz), ali i ako nemate pokaz, karte su prava sitnica- 4 kune/30 minuta! Nemojte se švercati. No, prestanimo reklamirati ZET, jer postoje mnoge stvari koje treba popraviti te unaprijediti.
Grad, osim što ima predivnu infrastrukturu, vrlo je jednostavan za snalaženje. Možda ne bude svakom jednostavan, ali ako ste splitsko ili općenito dalmatinsko ''dite'' koje je trčalo uskim getovima i varošima, onda imate istančano čulo za snalaženje u prostoru. A ako niste, ne bojte se. Iz razgovora s kolegicama, iz npr. Slavonije, došla sam do istog zaključka. Zagreb je vrlo jednostavan za snalaženje. Budimo realni, prvih dana će vam trebati karta tramvajskih trasa,par puta ćete se izgubiti, ali s vremenom je više nećete trebati. 

Menze
Ljudi, vjerojatno ćete nabaciti pokoji kilogram u menzi i iskreno, ne znam nijednu osobu koja se nije udebljala na prvoj godini faxa. Stoga, sjetite se mojih riječi (glumim svog oca sad) i pamet u glavu!
Menza je definitivno genijalna stvar, iz prve će vam se sve činiti jeftino i slasno, ali za pola godine će vam doći muka na sam spomen pohanog iz menze. Jest ćete pohano barem 5 puta tjedno i eritrociti će vam se polako pretvoriti u komade pohane svinjetine.  Također, ako vas ručak ,ne daj Bože, dođe više od 12 kuna, pomislit ćete da vas kradu ili su nešto duplo naplatili jer ćete se naviknuti na obroke od  7 kn.

Izlasci
Što se izlazaka tiče, nema dana u tjednu koji nije predviđen za izlaske. Ipak, studentska srijeda vodi glavnu riječ. Petak se podrazumijeva baš kao i vikend. Najzabavniji studentski dom, tj.središte studentskog života je Studentski dom ''Stjepan Radić''- Sava. Vrvi ljudima, ima dvije menze, slastičarnu i brzu menzu (ovo brza znači da je menza s fast foodom, a ne da brzo dođeš na red kao što sam ja amater mislila), pred paviljonima uvijek svira neka glazba (što nije poželjno dok učiš ili spavaš), a u blizini su najpoznatiji studentski klubovi, Roko i Žabac. Sava je utjelovljenje studentskog života, no ako ti je prioritet učenje, a ne zabava, odi na Cvjetno, Šaru ili Lašćinu. Ionako svi putevi petkom vode na Savu.

Fakultet
Na fakultetu će sve biti super, barem prvi semestar, ekipa će vam se činiti kao iz snova. Nakon nekog vremena sve će vas manje ostajati na faxu jer će postajati sve teži i teži, a krug ljudi će se smanjivati.  Imat će e velike pauze među predavanjima i ići ćete na puno kava da ubijete vrijeme. Ili u knjižnicu, pogotovo pred kolokvije. Pripremite se na predoziranje kofeinom u vrijeme ispitnih rokova, puno stresa ( puno više nego za maturu). Skompajte se sa starijima, oni puno toga znaju.  Postavljajte pitanja demosima, odlazite na besplatne instrukcije. Obratite pažnju na česta pitanja, raspoloženje i narav profesora te slušajte upute koje vam profesori daju jer učenje iz alternativnih skriptica nikada nije pametno. Učite na vrijeme. Vrlo brzo ćete savladati termine ECTS bod, referada, index, potpis. Odlazite na tribine za brucoše. Ne izostajte prečesto, ali slobodno prespavajte poneko predavanje i ne žalite. Kada ćeš ako ne sad?

 

Što sve Zagreb može ponuditi studentima, pročitajte ovdje.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI