Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaZašto NE iseliti iz Hrvatske
Array

Zašto NE iseliti iz Hrvatske

Jedno pitanje koje si postavlja sve više i više mladih, svatko daje drugi odgovor, neki na kraju odluče otići, neki ostanu, a ja ću sa ovim tekstom i sa najboljom željom prema Vama a i prema ovoj državi, pokušati Vas nagovoriti da ostanete.

 

Zašto bi netko ostao ovdje? Država stoji u recesiji dulje nego ijedna druga u povijesti….jeeej…rekorderi smo, baš divno, no neću se baviti crninom koja nas okružuje, na to vas naši dragi i vrli mediji podsjećuju svakodnevno. Ima li pozitivnih stvari u ovoj državi? Ima, ima ih u svakoj državi pa tako i u našoj, dakako sljedeće pitanje koje Vam pada na pamet, ajde, kad već tvrdiš da ih ima, onda ih nabroji.

 

Krenimo redom, od onih otrcanih do onih manje otrcanih. Prvo moram naglasiti da je ovo VAŠA država, svatko od nas polaže neko pravo na nju, svi smo mi ovdje rođeni i ovdje pripadamo, makar nam se to ne čini tako ponekad. Sad, što meni, tebi koji čitaš i kumici na placu znači to pravo na državu. Ovo je jedina država na svijetu u kojoj vi imate baš sva prava koja možete imati u nekoj državi, samo se treba boriti, ako mislite da će Vam biti lakše ako odete van, da ćete tamo postići nešto bez borbe, nećete, ni blizu. Ono što prosječni stanovnik naše drage Hrvatske ne shvaća je, da mi karakterno, nismo naviknuti na brutalni kapitalizam kakvog predstavljaju recimo zemlje Commonwealtha, s druge strane, skandinavske zemlje su nešto socijalno osjetljivije, ali vjerujte mi, oni imaju više nego dovoljno “uvezene robe” i njima je polako dozlogrdilo uvozit ljude, osim onih koji su im prijeko potrebni (magistri strojarstva i računarstva, vas gledam). Vjerujem da među  vama koji razmatrate odlazak ima ljudi raznolikih zanimanja, ali vjerujte mi, čak i sa najpoželjnijim zanimanjima se nije lako probit u jednoj dalekoj zemlji.

 

Što vam Hrvatska nudi? Hrvatska je zemlja koja ima veoma bistru budućnost, ali iz nekog razloga živi u prošlosti, uvijek se nekako držim 5-10 godina unazad, da se na jednu godinu okrenemo godinu ili dvije unaprijed, vjerujem da bi ostvarili gospodarski rast i krenuli napokon naprijed. Kakve to veze ima s vama? Vi spakirate kofere i ćao đaci, put pod noge, trbuhom za kruhom i još stotine inih doskočica koje su pustile korijen u našem jezikom.

 

Sad od vas tražim da pogledate ovu državu, i što mi kao narod, ne kao pojedinci, možemo napraviti od nje? Država smo, koja trenutno, s minimalnom proizvodnjom preživljava, što bi tek bilo da imamo industrije po kilometru kvadratnom dvostruko više nego primjerice Njemačka? Turizam i ostale tercijarne i kvartarne djelatnosti bi nas gurale u blagostanje, ovako nas drže sa nosom iznad vode. Neću vas pozivati na neku odgovornost prema domovini, niti ću vas tražiti da ostanete ovdje zbog mene, ostanite ovdje zbog sebe.

 

Zbunjujuća rečenica, zar ne? Što želim s njom reći je sljedeće; kada bi mi kao narod od Hrvatske napravili ono što ona može biti, vjerujte mi da ne bi bilo ljepše zemlje za život, pogotovo ne nama koji ovaj predivni komad zemlje, rijeka, mora i jezera zovemo domovinom.

 

Krenimo zajedno, prvo svatko za sebe, onda kao kolektiv, gledati unaprijed, koristiti europske fondove, truditi se svom snagom da od naše zemlje napravimo raj na zemlji, za nas.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI