Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaRezultati državne mature (+korisni svjeti)
Array

Rezultati državne mature (+korisni svjeti)

Kako piše srednja.hr nakon više mjeseci priprema, pristupanja ispitima državne mature, uspoređivanja rješenja s vlastitim odgovorima, maturanti i ostali kandidati koji su pristupili ljetnom roku sutrašnjim danom doznat će konačne rezultate. Dakle, u ponedjeljak 14. srpnja maturanti će napokon vidjeti jesu li ostvarili pravo upisa na najpriželjkivaniji fakultet ili na drugi koji su niže rangirali na svojim listama prioriteta. Međutim, nakon objave konačnih rezultata kandidate čeka još nekoliko koraka koje moraju napraviti do određenih rokova.

Uskoro počinju prijave za jesenski rok državne mature, pogledajte kalendar ispita!

>>

Ne obrišete li ostale fakultete zaračunat će vam oportunitetni trošak

Nakon sutrašnje objave rezultata svi pristupnici ljetnog roka imaju na raspolaganju 48 sati za eventualne prigovore. No sljedeći važan korak koji svi kandidati moraju napraviti do 17. srpnja jest zaključivanje svojih lista prioriteta.

Drugim riječima do 17. srpnja morate poredati studijske programe na način da prvu poziciju zauzme fakultet koji želite upisati jer će vas sustav automatski upisati u najviše rangirani izbor.

Do četvrtka, također, morate izbrisati sve one studijske programe na koje ste upali, ali ih ne namjeravate upisati. U slučaju da potonje ne napravite, fakultet će vam zaračunati oportunitetni trošak koji ćete morati podmiriti iako nećete studirati na toj visokoobrazovnoj instituciji.

Što napraviti ako niste u mogućnosti osobno otići po svjedodžbe

Što se tiče podjele svjedodžbi i potvrda o položenim ispitima na ovom roku državne mature, ista će se obavljati od 17. do 19. srpnja od 9:00 do 18:00 sati u prostorijama NCVVO-a na adresi Petračićeva 4. No sve nepodignute svjedodžbe nakon navedenog roka pristupnici će moći preuzeti svakog radnog dana između 9:00 i 16:00 sati.

Ako dio pristupnika ne bude u mogućnosti osobno preuzeti svjedodžbe i potvrde, druga osoba treba imati svoju osobnu iskaznicu te podatke od kandidata za kojeg podiže potvrde (ime i prezime, OIB i datum rođenja). Pristupnici koji žive izvan Zagreba i ne mogu poslati nikoga u zamjenu, mogu poslati zamolbu da im NCVVO pošalje dokumente putem pošte. Zamolbe tog tipa šaljete na e-mail adresu: info.centar@ncvvo.hr.

Maturanti koji su ove školske godine završili četvrti razred u srednjim školama diljem RH, svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima preuzimaju u svojim školama po rasporedu koji je sama srednja škola odredila.

izvor: srednja.hr

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI