Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIZnate li što je Internet stvari i kako utječe na naš svakodnevni...

Znate li što je Internet stvari i kako utječe na naš svakodnevni život?

Internet stvari? Kako molim?           

Internet stvari, na engleskom Internet of things (IoT), označavaju povezivanje uređaja na Internet i međusobno. Ti uređaji, koje i mi svakodnevno koristimo, opremljeni su posebnim senzorima (hardverom), a povezani su uz pomoć odgovarajućeg softvera.

Internet stvari jedno su od noviteta tehnologije i svakim danom se još više razvija i usavršava. One već sada povezuju svijet i pridonose globalizaciji. Nemoguće je zamisliti život bez njih i malo je za reći da naše generacije jedinu mogu pomoći u njihovom poboljšanju. Tako veliki doprinos možemo samo nagraditi odličjem, ali kao i svaka, i ova medalja ima svoje dvije strane.

Sjajna strana medalje

Jedna od pozitivnih stvari Internet stvari je to što pružaju poboljšanu učinkovitost i automatizaciju. Dobra usklađenost hardvera i softvera omogućuje pametno upravljanje uređajima i sustavima te tako brže i učinkovitije uređaji prikupljaju i dijele podatke. Prikupljeni podaci i njihova analiza rezultiraju automatizacijom procesa u različitim sektorima rada. Štoviše, automatizacija doprinosi i poboljšanju preciznosti, sigurnosti i udobnosti, stvarajući tako uvjete za druge inovacije.

Sve precizniji senzori koriste se u svrhe bolje sigurnosti. Ti senzori mogu pratiti okolinu i detektirati opasnosti u slučaju promjene uobičajenih podataka. Tako mogu poslati brza i precizna upozorenja što doprinosi boljoj sigurnosti i ljudi i njihove imovine. Osim toga, preciznost uređaja omogućuje efikasnije upravljanje resursima. Tako se u kućanstvima može pratiti količina potrošene vode i električne struje te se podiže svijest o njihovoj potrošnji i mogućim načina uštede.

Još jedna od stvari kojima se Internet stvari mogu pohvaliti je napredak u zdravstvu. Internet stvari omogućuju bolje i učinkovitije praćenje zdravlja pacijenta, nadzor nad udaljenim pacijentom te konzultacije različitih medicinskih stručnjaka, liječenje i vođenje medicinske administracije. Također doprinose smanjenju troškova zdravstvene njege, ali i povećanju dostupnosti njezinih usluga.

Povrh toga, unapređenje pametnih gradova je jedna od posljedica razvoja Internet stvari. IoT tehnologija može poboljšati gradsku i prometnu infrastrukturu, rasvjetu, upravljanje otpadom ili pak mogućnosti javnoga prijevoza. Sve to omogućuje održivije i ugodnije okruženje i stil života građana.

Nedostaci koje još treba ispolirati

S druge strane, Internet stvari pružaju niz sigurnosnih rizika na mreži. Što je veći broj uređaja povezan međusobno, stvara se veći rizik i potencijal za hakiranje, krađu i zloupotrebu podataka, ali i samih uređaja. Nadalje, privatnost podataka je ugrožena iako se radi na tome da je svačija privatnost upravo to – privatnost. IoT uređaji prikupljaju velike količine podataka o korisnicima, njihovi navikama i lokaciji. Ako ti podaci nisu dovoljno zaštićeni, može doći do njihove zloupotrebe i kršenja prava privatnosti korisnika.

Još jedan nedostatak Internet stvari je mogućnost nekompatibilnosti uređaja. Različiti uređaji rade na temelju različitih standarda i protokola što otežava njihovu povezanost i komunikaciju. Te razlike mogu otežati korisnicima pronalaženje i stvaranje jedne cjeline i sustava. Tako bi jedan korisnik naišao na problem kod stvaranje pametne kuće (smart home) gdje bi na tržištu IoT uređaja teže pronašao kompatibilne uređaje i moguće bi ga i više koštalo.

Negativni aspekt Internet stvari je konstantna ovisnost o mreži. Kako bi ovi uređaji radili, nužna je internetska mreža. U slučaju da internetske mreže nestane, uređaji ne mogu dalje raditi, prestaju prikupljati podatke i nisu više umreženi i povezani. Problem Internet stvari leži i u složenosti i cijeni uređaja. Vrlo često, prosječni korisnici ne mogu priuštiti neki kompleksniji IoT uređaj. Osim toga, sama instalacija, održavanje i njihova nadogradnja mogu biti vrlo složene što rezultira još dodatnim troškom kako bi se platili stručnjaci i tehnička podrška.

Na kraju…

Važno je reći da Internet svari imaju svojih pozitivnih i negativnih strana. Svatko može odlučiti kojoj strani će se prikloniti i hoće li biti za ili protiv. Ali u današnjem svijetu, koliko god bili za ili protiv, ovo se ne može izbjeći. Daljnjim istraživanjima i inovacijama, negativni aspekti Internet stvari mogu se riješiti. Tko će drugi, ako ne generacija Z, biti glavni akter u rješavanju ovih problema i stvaranju još boljih, točnijih i sigurnijih načina funkcioniranje Internet stvari.

Leonarda Pereković
Leonarda Pereković
Ja sam Leonarda i dolazim iz malog grada Petrinje. Trenutno sam maturantica u srednjoj školi u Glini. Volim putovanja, a ono što ih čini još boljima su knjige na putu i playlista od početka do cilja putovanja. Glazbu volim od uvijek, sviram trombon u Gradskoj limenoj glazbi, pjevam u zboru i povremeno (samo ako je neki dobar party) pjevam karaoke ; ) Volim čitati i prijedloge primam otvorenog uma i srca. Puno pričam, još više slušam, a najviše kada su u pitanju Taylor Swift i hrvatski sport.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI