Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaSamuel Bosch
Array

Samuel Bosch

Albert Camus kaže: “Bolje prokockati svoju mladost, nego ne učiniti s njom baš ništa.”

Što vi činite sa svojom? Tratite li uzalud vrijeme na neke nebitne stvari ili uživate u svakoj minuti svoje mladosti te crpite zadnji atom snage na pokušaje da ispunite svoj život pozitivom?

Postoje razni načini na koje možemo percipirati ovu izreku slavnog Camusa, ostavit ću na svakome od Vas da promisli o tome, no postoji jedan mladić koji sa svojom mladošću čini sve, osim kockanja. Vrlo ste vjerojatno  već svi upoznati sa Samuelom Boschom, ovogodišnjim maturantom XV. gimnazije u Zagrebu o kojem svi pričaju, koji je svojim radom i trudom ostvario odlične, čak i najbolje rezultate na brojnim područjima.

Samuel je na maturi imao rezultate od 100% riješenosti iz matematike i fizike te 99% iz njemačkog jezika, jedini je učenik iz Hrvatske koji je sudjelovao tri puta naMeđunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO) i svaki puta se vratio s medaljom, osim toga je uspješan sportaš, završio je i glazbenu školu, pjeva te usprkos svim svojim obavezama ima dovoljno vremena za održavanje kvalitetnog obiteljskog, društvenog, ali i ljubavnog života.

Doselio se iz Njemačke u Hrvatsku kada mu je bilo pet godina nakon što su mu se roditelji zaposlili u Hrvatskoj. Trenutno živi ovdje s njima te mlađom sestrom i mlađim bratom.

Osnovnu školu završio je u Zagrebu te je paralelno završavao i osnovnu glazbenu školu iz klavira, nakon čega je upisao XV. gimnaziju u Zagrebu (MIOC). Kaže da nikada nije volio ‘štreberske’ predmete jer ne vidi smisao u učenju brojnih definicija i podataka napamet umjesto da ih se uči s razumijevanjem kako bismo ih zapravo znali primijeniti u životu.

‘Povijest učimo kako bismo spriječili da ponovimo greške iz prošlosti, a ne da znamo napamet gdje je sklopljen koji mirovni sporazum.’, kaže Samuel. Smatra da je velika greška u našem obrazovnom sustavu što se profesorima ne dozvoljava sloboda na predavanjima, naročito pri predavanjima iz humanističkih i jezičnih predmeta u kojima je to potrebno.

‘Po meni nema smisla učiti npr. engleski jezik na hrvatskom. Jezici se najbolje uče kroz vježbu. Dokle god nastavnici predaju strane jezike na hrvatskom to jednostavno nema smisla. Što se tiče matematike i prirodoslovnih predmeta smatram da je dobro što se u Hrvatskoj ipak malo više ulaže u razumijevanje, nego u npr. Americi. Poanta matematike je da učenici prihvate novi način „razmišljanja“, a ne da znaju riješiti kvadratnu jednadžbu’, ističe Samuel.

Samuel također kaže da ne misli da bi imao bolje rezultate da se nastavio školovati u Njemačkoj isključivo zbog kvalitete škole koju je pohađao. Konkurencija na koju je naišao u MIOC-u potakla ga je na još veći trud i zalaganje u izvršavanju svojih obaveza. Sudjelovao je i u razmjeni učenika u Engleskoj, Njemačkoj i Južnoj Africi te je polagao američku maturu (ACT, Scholastic Aptitude Test, …).

Upravo kao učenik MIOC-a bio je više puta državni prvak u fizici, a sudjelovao je i na državnim natjecanjima iz matematike i njemačkog jezika. Na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike sudjeluje od 2. razreda srednje škole.

‘Prvi puta sam sudjelovao na IPhO-u 2012. godine u Estoniji. Bio sam najmlađi član ekipe. Ostali su u prosjeku bili za skoro 2 godine stariji od mene. Nisam imao velika očekivanja jer mi je već bio velik uspjeh da sam prošao na olimpijadu. Tada sam kao jedini član hrvatske ekipe osvojio medalju’.

Sada, kada je završio srednju školu, upisao je teorijsku fiziku na PMF-u koju će ovdje studirati svega godinu dana kako bi pružio priliku sudjelovanja na pripremama iz fizike učenicima od 1. do 4. razreda u MIOC-u te kandidatima za IPhO 2015 u Indiji, nakon čega odlazi studirati također teorijsku fiziku na poznati ETH u Zürichu.

Samuelu nije jednostavno organizirati  svoje vrijeme, ali nije ni nemoguće. Ustaje rano ujutro da bi odlazio na treninge i mogao učiti kako bi kasnije imao dovoljno slobodnog vremena, ne gubi vrijeme na gledanje televizije ili igranje igrica. Tako je trenirajući osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju u triatlonu i drugo u duatlonu.

‘Triatlon treniram od 1. razreda srednje. Tjedno odvajam otprilike 6 sati na treninge. To naravno ovisi o tome koliko moram za školu / natjecanja raditi.’

No Samuel nije jedino uspješno dijete obitelji Bosch.

‘Sestra je jako dobra u jezicima. Trenutno osim hrvatskog, njemačkog i engleskog uči još i francuski i španjolski te je prošla s 5,0. Ponekad joj objasnim koji zadatak iz fizike, no inače sve radi sama.
Brat je također jako uspješan. Trenutno još ide u osnovnu školu te je na natjecanjima bio proglašen najboljim klaviristom svoje generacije u Republici Hrvatskoj. On će paralelno uz srednju školu  ići i u srednju glazbenu’, ponosno ističe Samuel.

Inspiriran pričom Charlesa Mullija, osnivača mnogih dječjih domova u Keniji, odlučio je otići ondje i provesti vrijeme prije početka predavanja na fakultetu pomažući djeci s ulice. Ondje je od početka osmog mjeseca te radi kao učitelj u jednoj od škola prije čega je bio sa svojom djevojkom Lucijom na putovanju u Njemačkoj i Švicarskoj.

Nadamo se da će Samuel biti inspiracija vama, dragi srednjoškolci, kao dokaz da se sve može uz malo bolju organizaciju te se nadamo da će upravo neki od Vas krenuti njegovim stopama.

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI