5 velikana hrvatskog glumišta koji više nisu s nama

0
361
Foto: Alex Avalos on Unsplash.com

Kroz hrvatsko glumište prošlo je i proći će mnogo glumica i glumaca koji su ili će ostati više ili manje upamćeni. U ovom članku saznat ćete nešto više o životu i radu 5 glumaca koji su se zahvaljujući svom iznimnom talentu zauvijek upisali zlatnim slovima u hrvatsko glumište, a danas više nisu s nama.

 Ena Begović

Naša kazališna i filmska, a po mnogima i najljepša glumica, rođena 8. srpnja 1960. godine. Premda rođena u Splitu, djetinjstvo je provela u Trpnju, malom mjestu na poluotoku Pelješcu. Nakon završene osnovne škole upisala je gimnaziju u Dubrovniku, gdje se preselila u učenički dom. Nakon tri godine u domu joj se pridružila mlađa sestra Mia, koja je također glumica. Glumačku karijeru započela je tijekom školovanja tako što se priključila studentskom kazalištu „Lero“. Preseljenjem u Zagreb prvo je upisala Pravni fakultet. Akademiju dramske umjetnosti upisala je tek kasnije i to na nagovor glumca Rade Šerbedžije, obzirom da redatelj Ljubiša Ristić u tome nije uspio. Uočivši njen izniman talent glumac Rade Šerbedžija joj je rekao da ne smije zapostaviti takav talent za glumu. Nakon akademije potpuno se posvetila kazalištu, iako je prvo mislila graditi filmsku karijeru. Ena je 16. godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i u tom periodu odigrala više od 20. glavnih uloga, od kojih bi izdvojila  Krležinu barunicu Castelli te Zagorkinu kontesu Neru. Od njenih poznatijih filmskih i televizijskih uloga izdvojila bi Pad Italije, Čaruge, Djevojčica sa šibicom i Sarajevske priče. Za svoj izniman talent dobila je brojne nagrade, dok nagrada uz koju se najviše povezuje njezino ime je Zlatna arena za epizodnu žensku ulogu u filmu Glembajevi. Radi se naime o nagradi  koju je ona odbila, a što je učinila jer je smatrala da je ta uloga glava, a ne sporedna. Ena je isticala da joj je jedna od najdražih uloga baš uloga barunice Castelli. Nažalost, ova iznimno velika i talentirana glumica prerano nas je napustila tragičnom smrču 15. kolovoza 2000. godine na Braču. Iza sebe je, osim uloga ostavila i tada tek rođenu kćer Lanu.

 

Ivo Gregurević

Kazališni, televizijski i filmski glumac, rođen 7. listopada 1952. godine u Donjoj Mahali. Nakon srednje škole Ivo je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Publika ga najviše pamti po ulogama u Velom mistu, Što je muškarac bez brkova, Sokol ga nije vidio. Mlađe generacije ga pamte po seriji „Odmori se, zaslužio si“, gdje je igrao Marka Kosmičkog i po seriji „Zora dubrovačka“  i liku Tonka Šimunovića. Ivo je u mjestu Orašje pokrenuo festival pod nazivom Dani hrvatskog filma, koji mnogi nazivaju festival Ive Gregurevića, jer je u njegovom rodnom gradu. Dobitnik je mnogih nagrada, a neke je čak dobivao i više puta. Neke od njih su: Godišnja nagrada Vladimira Nazora za filmsku umjetnost, Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu, Nagrada hrvatskog glumišta, a primio je i nagradu Fabijan Šovagović s kojim je bio veliki prijatelj. Nažalost Ivo nas je napustio 2. siječnja 2019. godine iznenadnom smrču.

 

Vera Zima

Hrvatska glumica punog imena Vjeročka Zimova, rođena 21. ožujka 1953. godine u Metkoviću. Zanimljivo je da je ona sa samo 16. godina morala raditi kao kontrolorka u autobusu kako bi se mogla uzdržavati te je do 18. godine živjela u Pločama. Preseljenjem u Zagreb upisala je  Akademiju dramske umjetnosti. Iako nikad prije nije išla u kazališta htjela je postati glumica, jer je mislila da se glumice puno odmaraju, a malo rade. Vera je igrala u brojnim predstavama, filmovima i serijama, a bila je i članica žirija na mnogim festivalima. Serije u kojima je glumila i po kojima je ostala zapamćena su Stipe u gostima, Luda kuća, Naša mala klinika, Žutokljunac te mnoge druge. Dobitnica je nagrade Hrvatskog društva umjetnika za ulogu u seriji „Odmori se, zaslužio se“, u kojoj je igrala ženu lika Ive Gregurevića, Ružu Kosmički te je osvojila i nagradu Fabijan Šovagović. Još jedna zanimljiva stvar u njezinoj karijeri je to što ju je časopis Hollywood uvrstio u najbolje hrvatske filmske zvijezde svih vremena. Ova talentirana glumica napustila nas je 7. studenog 2020. godine.

 

Mustafa Nadarević

Velika zvijezda mnogih filmova i serija,  rođena 2. svibnja 1943. godine u Banja Luci. Nakon osnovne škole seli se u Rijeku, gdje upisuje gimnaziju, a zatim Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Što se tiče njegovih početaka oni su bili u amaterskom kazalištu Viktor Car Emin, gdje ga je odvela baka koja je prva primijetila njegov talent. Mustafa je svoj kazališni put započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a kasnije se učlanio u Drame Hrvatskog narodnog kazališta. Filmska postignuća ostvario je i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Igrao je u preko 50.  filmova i serija, a najviše ćemo ga pamtimo po ulogama u filmovima i serijama Otac na službenom putu, Priče iz Hrvatske, Prosjeci i sinovi, Šegrt Hlapić te Za dobra stara vremena. Kod mlađe publike najviše se proslavio kao jedan, jedini Izet Fazlinović u seriji Lud, zbunjen, normalan. Također je radio i kao profesori na Zagrebačkoj i Sarajevskoj akademiji. U svojoj karijeri dobio je mnogo nagrada,  neke čak i po više puta. Tako je poznato da je dobio Godišnju nagradu Vladimira Nazora, da je trostruki dobitnik Zlatne arene, Zlatne kape i Zlatnog lovor vijenca. Isto tako dobitnik je nagrade Hrvatskog glumišta i nagrade Zlatni smijeh. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo ga je nacionalnim prvakom. Mustafa je svojim dugogodišnjim radom zadužio Hrvatsku, ali i balkansku kinematografiju. Publika ga je smatrala jednim od najvećih glumaca ovih prostora, a on nas je nažalost napustio 22. studenog 2020. godine.

 

Žarko Potočnjak

Veliko ime drame Hrvatskog narodnog kazališta, filmski i televizijski glumac, rođen  3. veljače 1946. godine u Pakracu. Nakon što je srednju školu završio u Zagrebu upisao je Fakultet strojarstva i brodogradnje, da bi nakon tri godine ipak upisao Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Zanimljivo je to da je za vrijeme akademije bio pravi boem i avangardist, među prvima nosio je traperice, bijelu košulju i tregere. Još za vrijeme studija brodogradnje dobio je svoju prvu ulogu u televizijskom filmu „Prikupljanje hrabrosti“, redatelja Eduarda Galića. Značajnije uloge ostvario je u serijama Smogovci, Počivali u miru i Crno-bijeli svijet. Uloge u serijama po kojima će ga najviše pamtiti mlađe generacije su Nad lipom 35, Najbolje godine i Ko te šiša. Osim glumom bavio se i sinkronizacijom crtića i to Auti, Snježno kraljevstvo, Violetta, ali i mnogih drugih. Dobitnik je mnogih nagrada kao što su nagrada Hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dani komedije, nagrada na susretima Hrvatskog kazališta te nagrade za životno djelo. Žarko je zajedno sa Zlatkom Vitezom osnivač glumačke družine “Histrion“. Nažalost, ovaj iznimno talentiran glumac napustio nas je nedavno 21. listopada 2021. godine.

Ovih 5 glumaca su se u svojoj karijeri mnogo puta susretali u kadru istih serija i filmova. Najpoznatije Krležino djelo “Glembajevi”, po kojem je snimljen film redatelja Antuna Vrdoljaka okupio je vrhunsku glumačku ekipu Enu Begović, Mustafu Nadarevića i Žarka Potočnjaka, koji su se tim ulogama proslavili. Također film, a kasnije i serija redatelja Antuna Vrdoljaka “Duga mračna noć“ okupila je najbolje od najboljih, Mustafu Nadarevića, Žarka Potočnjaka, Veru Zimu i Ivu Gregurevića, a neki od tih glumaca bili su i nagrađeni. Svi ovi glumci napravili su neizbrisiv trag na hrvatskim kazališnim daskama, filmovima i serijama. Posve sam sigurna da se na nebeskom teatru priprema neka posebna predstava pa joj trebaju oni najbolji. „No, glumac živi sve dok njegova djela žive, kaže stara izreka.“.