8 lokacija u Klisu koje morate posjetiti

0
1059
Photo by @croatia.from.above on Instagram

Klis je malo mjesto burne povijesti smješteno na dodirnoj točki planina Mosor i Kozjak. Nekoć prvi hrvatski glavni grad i kraljevska prijestolnica iz dinastije Trpimirovića, od Splita je udaljen tek nešto više od 10 minuta vožnje automobilom.

Boraveći u Klisu možete uživati u veličanstvenom pogledu na Split i okolicu te posjetiti zanimljive lokacije u samom mjestu.

  1. Tvrđava

Tvrđava Klis jedna je od najpoznatijih srednjovjekovnih utvrda u Hrvatskoj i simbol je mjesta. Zbog svog strateškog položaja na prijelazu iz Splita u Dalmatinsku zagoru, tvrđava je odigrala važnu ulogu u obrani cijele Dalmacije, posebice za vrijeme Osmanlija. Tada se kapetan utvrde Petar Kružić sa svojim uskocima desetljećima odupirao turskim napadima. Kliška tvrđava je, osim zbog svoje važne povijesne uloge, svjetsku slavu stekla i time što se na njoj snimao dio popularne serije Igra prijestolja u kojoj je tvrđava zamijenila grad Meereen.

Photo by Piotr Musioł on Unsplash
  1. Stella Croatica

Etno agro park Stella Croatica mjesto je koje spaja gastronomsku i kulturnu baštinu tog kraja. U sastavu kompleksa ima ponešto za svakoga, pa tako možete obići tvornicu slastica, posjetiti muzej masline, razgledati obiteljsko imanje i istražiti mediteranski vrt. Degustirajte maslinovo ulje, kušajte domaća tradicionalna jela i sudjelujte u kulinarskim radionicama u kojima ćete ta jela pripremati od svježih namirnica iz vrta. Prirodne i tradicionalne slastice te razne proizvode za njegu kože možete kupiti u maloj trgovini u sklopu imanja.

Izvor: Stella Croatica
  1. Šetnica Kliško polje

Ako ste osoba koja obožava šetnje u prirodi ili kojoj treba odmor od današnjeg užurbanog života morate prošetati ovom šetnicom. Šetnica prati potočić preko kojega su postavljeni mostići. Dio je biciklističke staze na kojoj se već nekoliko godina održava Kliška biciklijada. Uz žubor potočića i pjev ptica, uživat ćete u laganoj šetnji ili biciklističkoj avanturi dugoj 2 kilometra.

Izvor: privatna galerija
  1. Izvor rijeke Jadro

Rijeka koja napaja Split, Solin, Trogir, Kaštela i okolna mjesta svoj tok započinje u Klisu. Do izvora, ako idete iz smjera Klisa, može se doći šetnicom spomenutom u prošlom odlomku. U blizini izvora postoji nekoliko sportskih terena za djecu i mlade, a odrasli mogu iskoristiti vrijeme pripremajući roštilj i uživajući u zelenoj oazi uz uvijek svježu rijeku.

Izvor: privatna galerija
  1. Crkvica sv. Ivana

Crkvica sv. Ivana nalazi se u jugoistočnom dijelu Kliškog polja. Prvi se put spominje sredinom 14. stoljeća, a budući da je posvećena sv. Ivanu Krstitelju, zaštitniku roda Šubića Bribirskih, njena se gradnja vezuje za vrijeme kada ti knezovi gospodare Klisom (13. i 14. stoljeće). Uokolo crkvice nalazi se srednjovjekovno groblje ograđeno zidom.

Izvor: mapio.net
  1. Vetmin most

Kameni vijadukt zvan Vetmin most izgrađen je početkom 20. stoljeća. Most je dug nešto više od 70 metara, a sastavljen je od šest stubova koji nose sedam polukružnih lukova. Izgrađen je kao dio trase uskotračne pruge po kojoj je vozila nadaleko poznata Rera, koja je povezivala Split s unutrašnjošću. Danas je most u funkciji cestovnog prometa. Projektom osvjetljavanja istaknuta je arhitektura mosta pa posebnu čar most ima noću.

Izvor: Elos
  1. Put Rere

Još jedno mjesto idealno za šetnju je put kojim je nekada prolazila sinjska Rera. Danas je to većim dijelom betonirana cesta, no dio podno Markezine grede ostao je makadam kojim automobili rijetko prolaze. Put koriste hodočasnici tijekom kolovoza kada pohode marijansko svetište u Sinju. Svojom mirnoćom, a opet blizinom centru Klisa put je idealna šetnica za brojne obitelji.

Izvor: privatna galerija
  1. Crkva UBDM Klis

Župna crkva posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije dovršena je početkom 20. stoljeća. Crkva je nadaleko poznata po freskama koje su djelo poznatog hrvatskog slikara Vjekoslava Paraća. Freske koje krase unutrašnjost crkve nastajale su u periodu od 1938. do 1939. godine. Prikazuju biblijske likove i osobe iz slavne kliške povijesti poput kneza Trpimira i Petra Kružića.

Izvor: hrz.hr