Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaTop 5 destinacija za maturalac
Array

Top 5 destinacija za maturalac

Za maturalac se često priča kao događaj koji bi trebao obilježiti srednjoškolsko obrazovanje. Nažalost, kako je Hrvatska u krizi već nekoliko godina, izbor se za maturalac  malo smanjio. Sjećam se, nama je razrednica na početku trećeg razreda rekla da možemo birati destinaciju, pod jednim uvjetom- da je ispod 2 000 kuna. Budući da ja osobno nisam otišla na maturalac, donosim vam dojmove nekih svojih kolega.

„Prag je prelepi grad i ima se kaj i za videti i za delati..Imaju jako lepi zoološki, uglavnom bilo je to jedno jako lepo iskustvo.“ Tihana Biškup, Gospodarska škola Varaždin

„Prag. Ekipa je bila zakon jer smo slozni razred, ali hotel i hrana su bili koma. Bilo je predobrih zgrada i ono vise stilova na jednom mjestu predobro nema kaj ono stvarno se ima kaj videti.“ Claudia Kuzmić, Strukovna škola Varaždin

„Bratislava. Zgrade su niske,zasigurno se osjeca komunizam i komunisticki stil gradnje iz proslog stoljeca. Prag. Most do mosta, crkva do crkve, piva do pive. Svidjelo mi se.“ Valentino Šaško, Srednja škola Koprivnica

„Prag. Super grad, pristupačni i simpatični ljudi“ Kristina Paušner, Gospodarska škola Varaždin Po Komentarima, već i sami vidite koja je top destinacija, a ja vam donosim top 5!

PRAG

Prag iliti Praha je većinom najčešća destinacija za maturalac. Uz to najčešće se obilaze I Bratislava, Salzburg. Prag je glavni grad Češke i sa 1,2 milijuna stanovnika njeno gospodarsko i kulturno središte.Stara jezgra grada Praga  1992. uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.Grad na rijeci Vltavi osnovan je u 9. stoljeću.Prag je šesti po posjećenosti u Europi, jedan od najočuvanijih gradova nakon II. svjetskog rata, te je obogaćen svim stilovima gradnje, od romanike, gotike i baroka, pa sve do secesije i postmoderne arhitekture. Od znamenitosti se svako isplati posjetiti: Praški dvorac, Stari grad, Karlov most, Dvorac Vyšehrad,grob Franza Kafke, Državni muzej,Praški zoološki vrt,Barokna gradska vrata Pisek… Uz razne praške delicije svakako se isplati kušati i razna češka piva.

prag2

BARCELONA

Barcelona je grad u španjolskoj pokrajini Kataloniji te je glavno turističko i trgovačko središte u Španjoskoj, luka, i jedan od najvećih sredozemnih gradova u Europi. Barcelona ima 4. 200 000 stanovnika te godišnje 5 000 000 turista. Grad se nalazi na 4 mjestu po Europskom BDP-u, a četvrt Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou je i financijsko središte grada. Ovaj grad krasi bogata povijesna tradicija, a osnutak grada ispričan je u čak dvije legende među kojima je i poznatija legenda o grčkom junaku Herkulesu, koji ga je sagradio čak 400 godina prije samog osnutka Rima. Od znamenitosti svakako se isplati posjetiti: Plaça Catalunya, Katedrala u Barceloni, Sagrada Familia, Državna palača Katalonije, Slavoluk. Barcelona kao grad je poznata po dugoj sportskoj tradiciji. Bila je grad domaćin XXV. Olimpijskih igara 1992., a i nekoliko utakmica za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu 1982.godine.

IMG_868_2

RIM

Nerijetko je destinacija za maturalac naša susjedna Italija. Njen glavni grad, koji je ujedno i jedno od najpoznatijih svjetskih odredišta zbog duge povijesti i nevjerojatne kulture, broji 2.612.068 stanovnika. Unutar tog grada nalazi se i svjetska prijestolnica kršćanstva, Vatikan. Također je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Grad je i sjedište nekih međunarodnih institucija, kao što su UN-ove institucije: Organizacija za prehranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede i Svjetski program za hranu. Prema legendi grad su osnovali Romul i Rem, dječaci koje je odgojila vučica. Grad se nalazi u središnjoj Italiji u regiji Lacij, na ušću rijeka Aniene i Tiber. Jedan od simbola Rima je Kolosej (70.-80.), najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom Carstvu. Imao je kapacitet od 50.000 gledatelja i koristio se za krvoločne i nehumane borbe gladijatora. Znamenitosti: Glavni trgovi su Piazza Navona, Piazza di Spagna, Campo de’ Fiori, Piazza Venezia, Piazza Farnese i Piazza della Minerva. Fontana di Trevi, bazilika sv. Petra i Bazilika sv. Ivana Lateranskog, Forum, Domus Aureu, Panteon, Trajanov stup, Trajanov forum, Rimske katakombe, Circus Maximus, Karakaline terme, Konstantinov slavoluk, Cestijevu piramidu, Aurelijeve zidine, Bocca della Verità i druge.

128816943820091405rimgal05

TUNIS

Ukoliko se dogovorite s razredom za neku egzotičnu destinaciju, Tunis je pravi odabir. Grad je to istoimene države u sjevernoj Africi. Ima 728.453 stanovnika, sastoji se od starog arapskog (Medina Tunis) i suvremenog europskog dijela koji ga okružuje (Ville Nouvelle), dok je na morskoj obali luka La Goulette (Halk al Uadi). Osnovan je krajem 7.stoljeća i postaje glavni grad za vrijeme dinastije Hafsid. Grad, kao industrijsko središte poznat je po tekstilnoj industriji, proizvodnji tepiha, maslinovog ulja, ali dobar dio prihoda ostvaruje i kao turističko središte. Znamenitosti koje bi bilo šteta ne posjetiti: Velika džamija Al-Zajtuna, Bab el-Bhar, poznata i kao “Francuska vrata”,Trgovački sokak u Medini, Bardo muzej u palači iz 13. st. s kolekcijom umjetnina iz Kartage, Dvorište Dar Sulejmanije, nekoć studentski dom Sveučilišta Zeitouna, Gradska vijećnica. U gradu se također nalazi i sveučilište. Nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine od 1979.

Tunis-1

SARAJEVO

Ovaj je grad više poznat kao destinacija za jednodnevne izlete, no također se ističe i kao destinacija za maturalac. Ukoliko želite više novca potrošiti na izlaske, hranu, znamenitosti, a manje na put, ovo je idealna destinacija koja nam je ujedno i blizu. Sarajevo je glavni grad susjedne Bosne i Hercegovine na rijeci Miljacki. Prema popisu iz 1991.godine imao je 416.497 stanovnika. Kao grad odlikuje se mnogim festivalima od kojih je najpoznatiji Sarajevo film festival i Jazz festival. Sarajevo kao grad  odlikuje se brojnim stilovima od kojih su neki: neogotički, neoromanički, eklektistički, secesijski. Iz razdoblja Osmalnija posebice je značajan dobro očuvani trgovački dio grada, Baščaršija, bogat jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture. Svakako vrijedi posjetiti: sinagogu, Sveučilište u Sarajevu, katedralu, Akademiju likovnih umjetnosti. Sarajevo je možda manje poznat grad, no svakako predivan za posjetiti.

Često bih od svojih kolega učenika znala čuti kako im zapravo sama destinacija nije toliko ni bitna, koliko im je bitan provod i društvo s kojim idu, stoga, svim učenicima koji su sad upisali treći razred želim dobru zabavu na maturalcu te naravno, da je pamte samo po najboljem.

sarajevo112

Patricija Biškup

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI