Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaJOŠ TRAJU PRIJAVE!
Array

JOŠ TRAJU PRIJAVE!

U zagrebačkim srednjim školama ostalo je gotovo 1400 mjesta, prijave su počele u ponedjeljak putem web-stranice www.upisi.h i traju do 1. rujna.

Gotovo 1400 slobodnih mjesta čeka buduće srednjoškolce koji će mjesto u srednjoj školi pokušati osigurati na jesenskom upisnom roku. Riječ je o učenicima koji se u srpnju nisu upisali na željeni program ili se uopće nisu mogli upisati zbog održavanja popravnih ispita.

Oni se još od ponedjeljka mogu prijaviti na programe koji nisu popunjeni u ljetnom upisnom roku i to putem web-stranice www.upisi.hr. U škole u kojima nije ostalo mjesta ipak se mogu prijaviti kandidati iz inozemstva koji na ljetnom upisnom roku nisu mogli sudjelovati iz opravdanih razloga, poput kasnijeg završetka školske godine ili bolesti.

Od slobodnih programa prednjače oni u privatnim srednjim školama – više od pola slobodnih mjesta otpada na njih. Najviše, čak 125 mjesta, ostalo je u Privatnoj gimnaziji i ekonomskoj školi Katarina Zrinski. U gimnazijama je ostalo tek desetak mjesta, između ostalog u IV, XII, XIII i Klasičnoj gimnaziji.

Ostala se slobodna mjesta odnose na strukovne škole. Kriteriji za upis u gimnazijske programe i strukovne programe u trajanju od četiri godine uključuju prosjeke zaključnih ocjena u posljednja četiri razreda osnovne škole te zaključne ocjene u 7. i 8. razredu izhrvatskog, matematike, stranog jezika i još tri predmeta koji ovise o odabranoj školi.

Dodatni se predmeti ne uzimaju u obzir pri upisu u trogodišnje programe. Dodatno se boduju posebne vještine i sposobnosti, rezultati na natjecanjima te sportski rezultati. Također, likovne, glazbene i plesne škole imaju dodatne kriterije bodovanja.

 

Preuzeto s vecernji.hr

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI