Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaBrončane medalje za hrvatske učenike
Array

Brončane medalje za hrvatske učenike

Na 13. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi održanoj od 16. do 22. kolovoza u Pekingu, hrvatski su učenici osvojili brončane medalje, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko geografsko društvo.

Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, Juraj Vladika iz V. gimnazije u Zagrebu i David Zima iz Isusovačke klasične gimnazija s pravom javnosti u Osijeku.

Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. godine.

Učenike su na olimpijadu vodili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva te dr. sc. Marin Cvitanović, tajnik Hrvatskog geografskog društva.

Na olimpijadi su sudjelovali učenici iz 45 reprezentacija sa svih kontinenata.

Hrvatski su učenici osvojili medalje na svih šest Međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. godine. Ukupno su osvojili 19 medalja, od toga 6 zlatnih, 5 srebrnih i 8 brončanih medalja.

Natjecateljski je dio bio podijeljen u tri dijela: pismeni, multimedijalni i terenski ispit. Pismeni ispit i terenski ispit donose svaki po 40 posto, a multimedijalni ispit 20 posto ukupnih bodova. Pismenim ispitom, koji se sastojao od problemski postavljenih pitanja iz šest različitih tematskih cjelina, provjeravaju se vještine analiziranja prostornih pojava i procesa, uočavanja uzročno-posljedičnih veza i obrazaca te samostalnog zaključivanja.

Terenski ispit sastojao se od više segmenata, a trajao je dva dana. Učenici su prezentirali svoje kartografske vještine (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte), sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema te grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica).

Multimedijalni ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć fotografija, tematskih karata, satelitskih snimaka, dijagrama i slično. Natjecanje je trajalo četiri dana. Svaki dio natjecanja učenici odrađuju samostalno, a rezultati se iskazuju za svakog učenika pojedinačno, ali i timski.

Učenike je pripremao tim stručnjaka sa Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu koji su i članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva.

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI