Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaEvo što sve možeš vidjeti i doživjeti u Vinkovcima
Array

Evo što sve možeš vidjeti i doživjeti u Vinkovcima

Jeste li se ikada pitali postoji li u Hrvatskoj manifestacija i festivala osim popularne Ultre, odlično organiziranog Špancirfesta, prestižnog Zagreb Film Festivala? Naravno da ima, a u ovome ćemo članku detaljnije zaviriti u Vinkovce, mali grad velikih događanja.

Vinkovci su istočnoslavonski grad koji se smjestio na rijeci Bosut. Područje je naseljeno još od davnih neolita, a kao prvo značajno naselje u pisanim spomenicima spominje se rimski grad Colonia Aurelia Cibalae. Trenutno broji preko 35 000 stanovnika koji su redoviti posjetitelji raznih manifestacija i festivala o kojima ćemo govoriti.

Budući da Vinkovci imaju puno toga za ponuditi, bilo bi i vrijeme saznati što to zapravo možete vidjeti i doživjeti ako se ikada nađete u Vinkovcima. Pa krenimo:

 1. POKLADNO JAHANJE – ovaj događaj svoje korijene vuče iz vremena Vojne krajine. Ta je tradicija obnovljena pa u Vinkovcima možemo vidjeti jahače iz naše županije, spremljene u tradicijsko ruho, kako prolaze starim dijelovima Vinkovaca – Ervenicom i Krnjašem. Pojedini građani pokladnu povorku dočekuju nudeći sudionike hranom i pićem, a u centru ih grada sve pozdrave župan, gradonačelnik i Turistička zajednica grada Vinkovaca. Događaj se odvija svakih poklada pretposljednju subotu prije Pepelnice.

 

 1. ZIMSKI ŠOKAČKI DIVANI – kulturno-turistička manifestacija, koja se tradicionalno održava od 1994. godine, a na kojoj se od 12 djevojaka u slavonskim narodnim nošnjama bira najljepša.

 

 1. VINKOVAČKI KARNEVAL – događanja objedinjena ovim nazivom su dječji karnevalski korzo, izbor pokladnog gradonačelnika, maskenbal, karnevalska povorka te spaljivanje Bušara. Događaj se odvija posljednje nedjelje prije Pepelnice.

Vinkovački karneval
 
 1. DORF (festival dokumentarnog rock filma) – dokumentarni filmovi o glazbenim rock skupinama i glazbenicima uz zanimljiv popratni program koji čine: stripovi, izložbe, fotografije, koncerti i promocije knjiga.

DORF

 
 1. SAJAM ZDRAVLJA – izložba i prodaja domaćih prehrambenih i uporabnih proizvoda koji su spoj čiste prirode, ekologije i gospodarstva u okviru sajma

 

 1. FESTIVAL GLUMCA – održava se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 1994. godine i jedini je festival kojemu je u središtu glumac. Popratni program čine izložbe te predstavljanje knjiga.

 

 1. ETNO VIKEND U ETNO GRADU – manifestacija je na kojoj se dizajneri i frizeri iz svih dijelova Hrvatske natječu u izradi etno frizura i etno kreacija, tj. frizura i kreacija inspiriranih tradicijom.

 

 1. RIMSKI DANI – manifestacija kojom se želi popularizirati antika, educirati domaće stanovništvo te privući turisti, a temelji se na bogatoj prošlosti Vinkovaca dugoj preko 8 000 godina te na raznolikosti i važnosti nalaza upravo iz rimskoga perioda. Posjetitelji mogu pogledati borbe gladijatora, posjetiti rimski sajam, u okviru raznovrsnih radionica mogu se okušati u izradi nakita i drugih predmeta od keramike, kože, papira i sl. koje su organizirane na rimsku tematiku. Ovaj se događaj odvija svake godine u svibnju.

Scena s manifestacije "Rimski dani"
 
 1. SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE – svrha je seminara oživljavanje i očuvanje plesa, pjesme i svirke karakterističnih za ove prostore putem edukacija.

 

 1. DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA – književno-znanstvena manifestacija utemeljena 1995.godine u okviru koje se organizira: polaganje vijenaca na grobove vinkovačkih književnika, znanstveni okrugli stol, književna večer „Živi kapitali“, dodjela nagrada za životno djelo i najbolje knjige godine slavonskih autora te „Jutro poezije“ (nastupi srednjoškolskih pjesnika Vinkovaca i okolice).

 

 

 

 1. STOLJEĆA HRVATSKOGA JEZIKA – znanstvena je manifestacija s brigom za očuvanje vrijednosti hrvatskoga jezika kao bitnog obilježja identiteta Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Održava se kao sjećanje na ozakonjenje hrvatskoga jezika u hrvatskom saboru 1861.godine.

 

 1. MUZICIRANJE U ADVENTU – tijekom adventa svi posjetitelji i građani Vinkovaca mogu uživati u zvucima zabavne i klasične glazbe koju za njih izvode učenici i profesori Glazbene škole „Josipa Runjanina“ u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima u gradu. Program se održava u večernjim satima jedanput tjedno.

 

 1. VINKOVAČKE JESENI – najveća su folklorna manifestacija u ovom dijelu Europe. Predstavljaju popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture i potiču na očuvanje kulturne baštine pjesmom i svirkom te daju veliki doprinos u čuvanju mnogih običaja od zaborava. Popratni program ove predivne manifestacije čine:

NACIONALNO OCJENJIVANJE SLAVONSKOG KULENA/KULINA – u okviru Vinkovačkih jeseni promovira gastronomske posebnosti ovog kraja, a kulen je sinonim za ovaj kraj.

      VOŽNJA FIJAKERIMA – subotom poslijepodne, za vrijeme trajanja „Vinkovačkih jeseni“ svi turisti, po simboličnoj cijeni (10kn/osoba), mogu se voziti gradskim fijakerima vraćajući se tako u vrijeme kada su Vinkovcima umjesto automobila kao taxi služba služili fijakeri. Polazak i povratak je kod velikog gradskog parka.

      VOLIM VINKOVCE – akcija kojom se žele potaknuti građani Vinkovaca da       što ljepše urede svoj stambeni i poslovni prostor kako bi grad za najveću manifestaciju „Vinkovačke jeseni“ zasjao u najljepšem ruhu. Tom prilikom svi sudionici nastoje pokazati bogatstvo svoga nasljeđa uređujući svoj životni i radni prostor i time doprinose ljepšem izgledu grada.

Naravno, sve ove gore nabrojane manifestacije, nisu jedina događanja. Ima ih još puno, ali ove su manifestacije dakako najpoznatije. Svakako ti preporučujem da, ako još nisi, posjetiš Vinkovce i uživaš u raznim manifestacijama.

 

Grb "Vinkovačkih jeseni"
 

Najveće kolo tijekom "Vinkovačkih jeseni"
 
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI