Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaŠKOLEDanas obilježavamo Svjetski dan učitelja

Danas obilježavamo Svjetski dan učitelja

Učitelj nije samo posao nego poziv. Na današnji dan svake godine, 5. listopada, obilježavamo Svjetski dan učitelja – svakog učitelja i nastavnika diljem svijeta.

Važnost datuma

Prije više od pola stoljeća, točnije 5. listopada 1966. godine, Međunarodna organizacija rada (ILO) i Organizacija UN za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) zajedno su u Parizu usvojile Preporuku o statusu učitelja u sklopu Posebne sjednice Međuvladine konferencije o statusu učitelja. Ova Preporuka postavila je jasne smjernice za prava, odgovornosti i statuse učitelja i nastavnika te je definirala standarde njihovog obrazovanja, uvjete za zapošljavanje te njihovo poučavanje u obrazovnom sustavu.

Deset godina kasnije, 1997. godine, usvojena je nova Preporuka o statusu nastavnog osoblja u visokom obrazovanju. Ova je inačica proširila svoj opseg i tako obuhvatila i ostale zaposlenike i nastavno osoblje u visokom obrazovanju. Tada su u obzir uzeti i specifični izazovi tog sektora rada, ali i njegove potrebe.

Svjetski dan učitelja UNESCO je prozvao i po prvi se put obilježio 1994. godine.

Ovaj dan posvećen je odavanju priznanja i zahvalnosti svim učiteljima širom svijeta, ističući njihovu veliku, ali i iznimno odgovornu ulogu u usmjeravanju djece i mladih kroz njihovo obrazovanje i na koncu njihove budućnosti.

Obilježavanje 2023.

Ove godine Dan učitelja UNESCO obilježava pod temom “Učitelji koje trebamo za obrazovanje kakvo želimo: Globalni imperativ da se preokrene nedostatak nastavnika”. Ovom se temom želi istaknuti negativni trend, odnosno sve veći manjak učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u obrazovnom sustavu. Raznim aktivnostima UNESCO će pokušati analizirati sve izazove kojima se učiteljska profesija bavi i koje ih nedaće snalaze. Također će biti istraženo kako cijela zajednica – obitelji, djeca, mladi, cijeli sustav – može podržati učitelje i njihovu ulogu u obrazovanju i oblikovanju djece i mladih i njihove budućnosti.

Učitelji o svome danu

Definitivno Dan učitelja meni puno znači. Taj dan obilježava moje godine rada i podsjeća me tko sam, što sam i gdje radim iako podsjetnik imam svakodnevno kada uđem u razred. Smatram da se taj dan mora obilježavati na nekoj potpuno drugačijoj razini. Trebalo bi više osvijestiti zajednicu da su učitelji bitni, da bez učitelja nema napretka. Kod nas je prisutan manjak nastavničkog kadra sve više i više. Mladi se stvarno ne odlučuju na takvo nešto iz razno raznih razloga. Jedan od razloga je što se puno toga morate odreći jer morate voljeti taj posao kako biste ga obavljali onako kako treba. Mladi nisu na nešto tako spremni zbog percepcije učiteljskog zanimanja, a smatram da to treba osnažiti. Tek onda će pojam učitelja biti nešto što je u moje vrijeme bilo stvarno nešto „wow“. Učitelj nije samo posao nego poziv.

  • Kako obilježavate Dan učitelja?

Dan učitelja, barem ove godine, pada na radni dan. Odrađujemo ga kao svaki drugi. Kada bi taj dan bio drugačije definiran ili kada bi imali mogućnost kakve drugačije organizacije onda bismo to obilježili i proslavili malo drugačije osim izlaska na neku večeru ili nekakvog druženja u zbornici i zajedničkog čašćenja. – Tatjana Šimundić, prof. povijesti i geografije

Učenici učiteljima

Danas se bitno sjetiti svakog učitelja, nastavnika i profesora. Iako nam se ponekad čini da nas ne vole, da su strogi, da nas muče sa stvarima koje nam nikada neće trebati, oni su tu za nas. Tu su da nas nauče i da prenesu svoje znanje. Žele nam pomoći da jednoga dana mi sami možemo graditi svoju budućnost i tako stvoriti ljepšu budućnost za sve.

Sretan Svjetski dan učitelja svim učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Leonarda Pereković
Leonarda Pereković
Ja sam Leonarda i dolazim iz malog grada Petrinje. Trenutno sam maturantica u srednjoj školi u Glini. Volim putovanja, a ono što ih čini još boljima su knjige na putu i playlista od početka do cilja putovanja. Glazbu volim od uvijek, sviram trombon u Gradskoj limenoj glazbi, pjevam u zboru i povremeno (samo ako je neki dobar party) pjevam karaoke ; ) Volim čitati i prijedloge primam otvorenog uma i srca. Puno pričam, još više slušam, a najviše kada su u pitanju Taylor Swift i hrvatski sport.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI