Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIProjekt „Zdravo more“ na Europskoj noći istraživača u Splitu 29. rujna 2023.

Projekt „Zdravo more“ na Europskoj noći istraživača u Splitu 29. rujna 2023.

Dana 29. rujna 2023. u Splitu je održana Europska noć istraživača, popularna manifestacija prožeta brojnim interaktivnim sadržajima. Ovogodišnje izdanje Europske noći istraživača istodobno je održano u 26 zemalja Europske unije. Na manifestaciji u Splitu sudjelovalo je 30-ak izlagača, a za vremena njenog održavanja (17:00 – 22:00h) posjetilo ju je više od 5000 građana među kojima i brojni srednjoškolci. Po prvi put je u Splitu na ovoj manifestaciji, iako je ona pretežito namijenjena izlaganjima fakulteta, sudjelovala i jedna srednja škola – Pomorska škola u Splitu s projektom „Zdravo more“, učenika Ribarsko-nautičkog smjera.

Učenici Ribarsko-nautičkog smjera, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

“Zdravo more” naziv je skupa eko projekata učenika Ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole u Splitu. Kroz navedene projekte učenici su ostvarili višebrojne nagrade organizirajući i sudjelujući na eko akcijama čišćenja Jadranskog mora i obale. U istraživanju podmorja i na eko akcijama sudjeluju dvije grupe učenika; “dronaši” – učenici koji upravljaju s dva podvodna drona te “ronioci” – skupina učenika licenciranih za ronjenje. Pomoću dronova učenici izvlače otpad robotskom rukom, snimaju podmorje te mjere njegovu temperaturu pomažući tako skupini ronioca u lociranju većeg otpada. U 2023. godini upravo je ovaj projekt proglašen najboljim srednjoškolskim eko učeničkim projektom u Hrvatskoj. Kao nagradu za svoj uspjeh učenici će 20. listopada 2023. godine sudjelovati, zajedno sa srednjoškolcima ostalih članica EU, na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljajući o aktualnim temama u ulozi zastupnika parlamenta.

Još od jurta, na dan održavanja Noći istraživača, na Prokurativama učenici su u pratnji voditeljice projekta prof. Marijane De Marchi pripremali svoj štand kako bi spreman dočekao posjetitelje. Posjetiteljima su predstavili podvodne dronove, raznovrsnu malakološku zbirku, ribarske mreže i alate, nautičke karte, zahvalnice i nagrade projekta…

Posjetitelji na štandu Ribarsko-nautičkog smjera, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”
Posjetitelji na štandu Ribarsko-nautičkog smjera, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Posjetiteljima je, posebice mladima, najzanimljivije bilo upoznavanje vještine rukovanja podvodnim dronovima i upravljanje robotskom rukom te prikazani dokumentarni film o podmorju koji su, od snimki snimljenih dronovima, kreirali učenici eko grupe. Zainteresirani su sudionici imali priliku okušati znanja u prigodnom kvizu, ali i sudjelovati na demonstraciji zarona drona te korištenja njegove robotske ruke u moru.

Demonstracija zarona podvodnog drona, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”
Upoznavanje vještine rukovanja podvodnim dronom, Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Sudjelujući na ovoj manifestaciji učenici su prezentirali svoj rad senzibilizirajuće djelovali prema  javnosti u području sve većih ekoloških problemima Jadrana upoznavajući javnost s ljepotama mora. Svoj rad predstavit će u studenom ove godine i na multimedijalnoj izložbi u Prirodoslovnom muzeju u Splitu, a također vode i Instagram stranicu @zdravomore.eko gdje kroz objave edukativnog sadržaja prezentiraju svoj rad te upoznaju pratitelje sa životom u moru i njegovim zanimljivostima.

“Noć istraživača – Ja istražujem”,  Autor fotografije: ekogrupa “Zdravo more”

Više informacija i fotografija o ovom događanju i učeničkom projektu možete pronaći na Instagram stranici @zdravomore.eko https://instagram.com/zdravomore.eko?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI