Društvene mreže i srednjoškolci u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosovića Slavonski Brod

0
144

U posljednjih deset godina dogodilo se puno promjena u društvu, a prvenstveno promjene u komunikaciji. Na te promjene, velik su utjecaj, na mlađu i stariju populaciju, imale društvene mreže i internet koji pruža velike količine informacija. Društvene mreže svakodnevno mijenjaju izgled svijeta i društva, a najveći utjecaj imaju na mlade koji na društvenim mrežama provedu najviše vremena, „izgrađuju“ svoj identitet i započinju socijalizaciju.

U nastavku je prikazano istraživanje provedeno na razini srednjoškolaca Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti Slavonski Brod. Anketirani učenici, putem Google Formsa, odgovorili su na pet kratkih pitanja vezanih uz društvene mreže i njihovo mišljenje na iste.

Slobodno vrijeme srednjoškolaca je, zapravo, vrijeme koje im ostaje nakon školskih i obiteljskih obveza. Nakon svih obveza, uz dovoljno sna učenicima ostaje kratko vrijeme za nešto što vole, poput sporta, čitanja knjiga, izlazaka, ali i gledanja filmova i korištenja interneta. Zabrinjavajuće je čuti da čak 45% anketiranih srednjoškolaca provede do pet sati dnevno na društvenim mrežama i internetu.

Pitanje koje nam se odmah pojavljuje, kada pročitamo takav podatak, jest „Zašto učenici toliko dugo vremena uopće provedu na internetu?“. Od 104 anketirana učenika, njih 98 je uvjerljivo odgovorilo da internet i društvene mreže koriste da bi se zabavili. Učenici ne koriste samo jednu društvenu mrežu. Više od  40% anketiranih učenika, ima otvoren profil na najviše pet društvenih mreža, a nekolicina učenika, samo 26% ima otvoren profil na tek dvije društvene mreže. Najviše srednjoškolaca, 2/3 anketiranih, koriste Instagram, a često koriste i novu popularnu društvenu mrežu TikTok.

Dobro je za čuti da 80% anketiranih učenika smatra da društvene mreže nisu vjerodostojan primjer svakodnevnog života i da shvaćaju stvaran život „iza kamere“ i profila na društvenim mrežama.

Društvene mreže brzo su postale dio našeg svakodnevnog života. Možda društvene mreže i internet ponekad koristimo u prekomjernim količinama zato je važno da razumijemo pojam umjerenosti. Kao i kod svega u životu bitna je umjerenost, a to pogotovo vrijedi za korištenje društvenih mreža i interneta kako ne bi imali iskrivljenu sliku svijeta.