Život u učeničkom domu – od smijeha do suza!

0
650

Zanima vas kako izgleda život u učeničkom domu? E, pa o tome vam mogu reći sve informacije koja vas zanimaju jer i sama stanujem tamo. Mnogi od vas polaze srednju školu, neke od vas to još čeka. Puno djece odluči se na odlazak iz obiteljskog doma te im je prva opcija učenički dom. Život u učeničkom domu je prije svega iskustvo. Ako niste u istom gradu u kojem živite za vas će to biti sigurno zanimljiva avantura, pa tako je bilo i još uvijek je za mene.

Život u učeničkom domu je doista zanimljiv, od raznih aktivnosti, izleta pa do obrazovanja, zapravo je sve što vam u vašim srednjoškolskim danima treba. No, kako zapravo to izgleda?

Kako izgleda život u učeničkom domu?

Prije svega, ove informacije koje ću vam dati, ne trebaju nužno biti iste za sve domove, ove informacije su kako je u mojem domu. Postoje 3 vrste učeničkih domova: muški, ženski i miješani. Dom u kojem ja stanujem je ženski dom i  postoje pravila kojih se svi moraju držati. U određeno vrijeme su obroci, odgajatelji vode provjere, npr. većinom nakon 23 sata noćna odgajateljica provjerava jesu li svi u domu, obvezno učenje u 1. razredu, dolazak do određenog vremena jer se ne može navečer samo tako otići i ne zapisati te slično.

Teškoće i očekivanja učenika

Na početku zna biti teško, od suza pa na kraju do smijeha. I sama znam taj osjećaj jer si petnaestogodišnjak kojeg je samo netko bacio u drugi grad i nepoznato te se sam mora snalaziti i osamostaliti. Možda se čini teško, no prvih par tjedana dok se ne naviknete. Ako planirate stanovati u učeničkom domu, najbolje je da ne očekujete da ćete se odmah uklopiti. Nije vam osigurano da ćete biti u sobi s osobama koje su po vašoj volji, no ako vam one stvaraju nelagodu i ako vam nije ugodno u njihovom prisustvu, možete tražiti od vašeg odgajatelja/ice da vas premjesti. To ponekad uspije, ponekad ne, ali morate biti spremni na takve stvari.

Prednosti i mane

Osim toga, kreveti su većinom na kat, no postoje i sobe u kojima su odvojeni kreveti. Wc dijeli cijeli jedan kat. Također, u domu imate knjižnicu pa vam je to prednost što ne trebate ići u gradsku knjižnicu. Ono što mene osobno smeta, odnosno nešto što mi fali je privatnost, u domu toga baš i ne možete imati puno, zato što su oko vas stalno ljudi. Iako se to sada čini negativna stvar, učenički je dom pun prednosti, budite jedni od onih koji će imati priliku to osjetiti i doživjeti. U domu ćete ostvariti mnoga prijateljstva koja ćete imati možda i do kraja života, takvih trenutaka rado ćete se sjetiti. Također, morate znati da se za loše ponašanje dobiva kazna, odnosno možete dobiti opomenu ili ukor, tako da vam je to još jedan poticaj za dobro ponašanje.

Savjeti

Na kraju, naravno, imam i savjete za vas. Prvo što trebate je biti dobar učenik u školi, ako ćete biti dobri, učiti i postizati super rezultate u školi, odgajatelj/ica će vam zasigurno izaći u susret oko svega, a i imat ćete manje problema što se toga tiče. Budite dobri sa svima, iako vam možda neki neće odgovarati, pokušajte prihvatiti da ste svi u istom položaju. Vodite brigu o svojim stvarima i budite uredni. Vjerujte mi da iako će vam ponekad ići svi na živce i nećete možda moći učiti na miru, na kraju će vam se sve isplatiti. Takvi trenuci se ne propuštaju, svake godine rado se sjetim svih događanja u protekloj godini. Stvarno tu ima svega, kao što sam i prije rekla od suza pa do smijeha da nas čuje cijeli kat. Razgovori u domu znaju biti veoma zanimljivi, dijelite različita iskustva, isprobavate nove stvari, noćni razgovori, druženja…

Moje iskustvo

Kao učenica koja stanuje već treću godinu u učeničkom domu, mogu reći nikakvih problema nisam imala. Sudjelujem na aktivnostima, prvu godina sudjelovala sam na dramskoj umjetnosti i folkloru, dok ove godine sudjelujem samo u folkloru. Glazba i ples su ono što me zanimaju, a u učeničkom domu prvi puta sam imala priliku biti dio folklorne skupine.

Domske aktivnosti

Ono što je zanimljivo je da postoji Domijada. Domijada je natjecanje domova u nekim aktivnostima, npr. folklor. Ako vaš dom pobjedi u Domijadi, imate priliku ići na državno natjecanje u drugi grad, to je svakako super prilika. Vjerujte da ćete i vi moći sudjelovati u nečemu što vas zanima. Također, imate ćete priliku ići i na izlete, obilježavat ćete razne blagdane i slično. U učeničkom domu naučit ćete puno što će vam biti korisno tijekom cijelog života. Potičem vas da ako se predomišljate gdje ćete stanovati, svakako izaberite učenički dom i neka vam to budu nova vrata sreće.