Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaDržavna matura - revolucija ili evolucija
Array

Državna matura – revolucija ili evolucija

Što maturantu ili , općenito, srednjoškolcu predstavlja državna matura? Smatramo li ju nazadovanjem, stagnacijom ili napretkom našeg obrazovnog sustava? Sudeći po svakogodišnjim problemima i incidentima, logičan bi odgovor bio nazadovanje. No, državna je matura ispit kojemu je, prema navodima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, cilj   provjera i vrednovanje postignutog znanja i sposobnosti učenika, stečenih obrazovanjem prema propisanim općeobrazovnim nastavnim planovima i programima.  Sami smo svjedoci kako ne možemo biti sigurni što nas očekuje pri provedbi mature. Veliki se raskorak događa između  našeg obrazovanja i državne mature. 12 smo godina naviknuti na učenje činjenica, a onda nas državna matura prisili na razmišljanje vlastitom glavom i na vidjelo dolazi naša inteligencija. Mislim da je to više nego dovoljan razlog za promjene u obrazovnom sustavu.

Ako malo bolje razmislimo o tome što bi državna matura trebala predstavljati , shvatit ćemo da je to kvalitetan pokušaj približavanja našeg obrazovnog sustava vodećima u svijetu. Zapitajmo se onda gdje je izvor problema. Ne treba veću pozornost pridavati posljedicama, nego uzrocima. Tko je kriv za sve propuste? Zašto neke škole, kao i ispitni koordinatori, ne obavljaju svoj posao savjesno i odgovorno? Kome je i zašto bilo u cilju ukrasti ispite? Po sadašnjem stanju u provedbi državne mature, ovogodišnja i buduće generacije mogu očekivati neki propust, koji će im priskrbiti dodatni stres.

Uvođenjem državne mature započela je evolucija. Pitanje je koliko kvalitetna. Očito je da ovakva evolucija ne donosi velike napretke. Promjene su se prvo trebale dogoditi u obrazovanju, provodeći novu reformu obrazovanja, uzimajući u obzir stvarno stanje u hrvatskim školama i probleme profesora i učenika. Sada je tanka granica između evolucije i revolucije. Revolucija se s pravom podigla. Tome pridonosi i velika senzacija koju prave mediji. Time plaše maturante, kao i one koji će to tek postati. Iskreno se nadam da će se ukloniti mogućnost nastanka novih propusta. Također, priželjkujem i promjene u našem obrazovnom sustavu. Svim maturantima želim puno strpljenja i uspjeha na ispitu koji nam određuje daljnji tijek života!

   

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI