Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaŠKOLEIdeje za obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca

Ideje za obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca

U Hrvatskoj se 17. studenog već više od 10 godina obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca kroz brojne kulturne, zabavne, sportske i edukativne događaje. Stoga, kroz ovaj članak želimo dati ideje i potaknuti škole i učenike da organiziraju obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca u svojoj školi.

Portal usred.hr će kao i prethodnih godina izvještavati o događanjima tog dana te pozivamo da škole i vijeća učenika popune obrazac (ovdje) gdje će ukratko predstaviti planirane aktivnosti koje će biti objavljene u velikom kalendaru na portalu. Tako će učenici imati informaciju o aktivnostima u njihovim školama i mjestima, a po završetku aktivnosti ćemo fotografije i videozapise objaviti na našem portalu i društvenim mrežama.

Popis predloženih aktivnosti koje možete organizirati u svojoj školi

Informativni štandovi

Štandovi mogu biti unutar škole ili u središtu vašeg mjesta kako bi se informirali učenici, profesori, roditelji i ostali građani o MDS-u, pravima srednjoškolaca, mogućnostima za sudjelovanje kroz volontiranje i učenje putem razmjena mladih kroz Erasmus+. Materijali na štandu su informativni letci USRED-a (poslat ćemo ih putem e-maila), a također se možete javiti različitim informativnim centrima EU-a u Hrvatskoj.

Sportski turnir

Organiziranje sportskog turnira u školskoj dvorani u različitim ekipnim sportovima (nogomet, košarka, rukomet, odbojka), uz uključivanje profesora kako biste imali mješovite timove.

Glazba po želji učenika tijekom školskih odmora

Kako bi MDS bio što zabavniji, tijekom školskih odmora učenici će moći slušati glazbu po playlisti izrađenoj od strane vijeća učenika. Ako u školi postoji školski bend ili učenici koji sviraju instrumente, organizirati glazbene kutke za sviranje glazbe.

Dress code

Učenici mogu dogovoriti zajednički dress code kako bi iskazali svoju kreativnost i zajedništvo, a tome se mogu pridružiti i profesori. Mogu se izraditi posebni bedževi koji će učenici nositi za taj dan.

Café kviz

Ekipni kviz znanja (3-5 sudionika po ekipi) s pitanjima s državne mature, o pravima srednjoškolaca, o zanimljivim činjenicama i slično. Ekipe su mješovite i čine ih učenici i profesori.

Dobrovoljno darivanje krvi

Za punoljetne učenike moguće je organizirati dobrovoljno darivanje krvi u suradnji s lokalnim Crvenim križem. Na ovaj način, učenici će uraditi humano djelo i bit će ohrabreni postati redoviti darivatelji krvi.

Učenici kao profesori, profesori kao učenici

Moguće je organizirati jedan školski sat gdje će učenici i profesori zamijeniti uloge te će učenici podučiti profesore o nekoj zanimljivoj temi.

Retro zona

Profesori mogu pomoći učenicima da dožive kako je bilo biti srednjoškolac u njihovo doba. Retro zona može sadržavati popularne stripove (Alan Ford, Dylan Dog, Zagor, …), spomenari, retro računalne igre (PlayStation 1 ili 2, Tetris, Pac-Man, Super Mario, fliper, …), retro društvene igre (Čovječe ne ljuti se, Mlin), zatim stari albumi sa sličicama (Životinjsko carstvo, nogometni albumi), gramafoni sa vinilskim pločama, VHS kazete i tako dalje.

Uspomene na srednjoškolske dane

Profesori mogu s učenicima podijeliti svoje uspomene iz srednje škole, a moguće je organizirati i zanimljivi kviz sa fotografija profesora iz srednje škole kako bi učenici pokušali pogoditi tko je tko.

Dekoracija škole

Učionice i hodnici se mogu dekorirati na način da sadrže motivacijske citate, važnost obrazovanja, oznake USRED-a i MDS-a i slično.

Digitalna kampanja na društvenim mrežama

USRED će pokrenuti digitalnu kampanju na Facebooku i Instagramu, a učenici će moći podijeliti naš sadržaj na svojim profilima kako bi što veći broj učenika saznao koja su njihova prava i mogućnosti kroz Erasmus+ projekte.

Volontiranje

Učenici mogu organizirano volontirati u svom mjestu u nekoj ekološkoj akciji, u Crvenom križu ili drugoj organizaciji koja omogućava volontiranje srednjoškolaca.

Predstavljanje proizvoda školskih zadruga

Kako bi se učenici i građani upoznali s radom učeničkih zadruga te kako bi učenici pokazali svoje umijeće, može se organizirati predstavljanje proizvoda školskih zadruga.

Školske novinarske grupe

Novinarske grupe se mogu uključiti u izvještavanje o obilježavanju MDS-a, intervjuiranju učenika i profesora, kroz fotografiranje i snimanje videozapisa. Sav materijal će moći biti objavljen na www.usred.hr, a materijali se mogu dostaviti na redakcija.usred@gmail.com

Srednjoškolski “TED” talks

Po uzoru na TEDx, mogu se organizirati 15-minutni inspirativni govori srednjoškolaca o brojnim temama vezanim uz školovanje, ali i uz važna pitanja poput klimatskih promjena, važnost aktivnost sudjelovanja mladih u zajednici, budućnosti tehnologije poput umjetne inteligencije i slično.

Školski pano

Školski pano može posebno biti posvećen MDS-u uz informacije za učenike kako se uključiti u aktivnosti USRED-a. Također, učenici mogu imati svoj zid na koji mogu staviti različite misli i poruke.

Školski filmski maraton

U većoj učionici ili sportskoj dvorani se može organizirati filmski maraton u večernjem terminu gdje će učenici i profesori zajedno gledati filmove po izboru uz grickalice i sokove. Učenici mogu donijeti prostirke, vreće za spavanje, deke i u ležernoj atmosferi zajednički gledati filmove.

Veeelika fotografija srednjoškolaca

Srednjoškolci iz cijelog grada mogu se zajedno naći na središnjem gradskom trgu ili drugom prepoznatljivom mjestu i napraviti veliku zajedničku fotografiju ili videozapis. Iste možete dostaviti na redakcija.usred@gmail.com kako bismo napravili veliki zajednički video s učenicima iz cijele Hrvatske.

Svečana sjednica vijeća učenika

Vijeće učenika može organizirati svečanu sjednicu na koju će pozvati sve učenike, profesore i roditelje.

Školski talent show

Učenici mogu pokazati svoje vještine i talente, a ocjenjuju ih mješoviti žiri učenika i profesora.

Dodatne pogodnosti koje biste mogli dogovoriti s ravnateljima i profesorima su:

  • oslobođenje od usmenih ispita tijekom MDS-a,
  • dan bez domaće zadaće,
  • dan bez ruksaka,
  • simbolični pokloni za učenike koji pobjede u nekoj od aktivnosti.

Za svu dodatnu pomoć, stojimo na raspolaganju i možete nam se javiti na redakcija.usred@gmail.com ili erasmus@usred.hr.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI