Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTISrednjoškolci, danas je vaš dan - Sretan vam Međunarodni dan srednjoškolaca!

Srednjoškolci, danas je vaš dan – Sretan vam Međunarodni dan srednjoškolaca!

Danas, 17. studenog, obilježava se Međunarodni dan srednjoškolaca. Ovaj dan se obilježava u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su mirno prosvjedovali protiv nacističke okupacije Češke te su, bez suđenja, streljani.

Povijest i značaj Međunarodnog dana srednjoškolaca

1939. godine studenti Medicinskog fakulteta Karlovog sveučilišta u Pragu održali su prosvjede u spomen na formiranje neovisne Čehoslovačke Republike. Nacisti su brutalno ugušili skup, što je rezultiralo smrću studenta Jana Opletala. Na tisuće studenata pojavilo se na njegovoj pogrebnoj povorci, a događaj se pretvorio u antinacističke demonstracije. Nacisti su na demonstracije odgovorili zatvaranjem svih čeških obrazovnih institucija. Taj dan su bez suđenja pogubili devet prosvjednika. Osim studenata i srednjoškolaca, streljani su i profesori, a oko 1200 studenata je uhićeno i poslano u koncentracijske logore.

Ovaj dan prvi je puta obilježen 17. studenog 1941. godine u Međunarodnom studentskom vijeću u Londonu i tada je odlučeno da će se svake godine, 17. studenog obilježavati Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata. U Češkoj i Slovačkoj ovaj je dan državni praznik.

Obilježavanje

U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava više od 10 godina. Ovaj dan znao se obilježiti okruglim stolovima o položaju srednjoškolaca, edukativnim plakatima i panoima, različitim aktivnostima u školama, učenici oslobođeni usmenih i/ili pismenih ispita na taj dan, sportskim natjecanjima u školi i slične aktivnosti.

Ove godine škole diljem Hrvatske obilježavaju Međunarodni dan srednjoškolaca na različite načine. Neke škole imaju dan bez ruksaka, organizirane su različite radionice u školi, štandovi i sportska natjecanja. Osim toga, škole su organizirale volonterske aktivnosti, razne kvizove, a negdje će u školi ostale učenike razveseliti glazba.

 

Srednjoškolci, sretan vam vaš dan!

Leonarda Pereković
Leonarda Pereković
Ja sam Leonarda i dolazim iz malog grada Petrinje. Trenutno sam maturantica u srednjoj školi u Glini. Volim putovanja, a ono što ih čini još boljima su knjige na putu i playlista od početka do cilja putovanja. Glazbu volim od uvijek, sviram trombon u Gradskoj limenoj glazbi, pjevam u zboru i povremeno (samo ako je neki dobar party) pjevam karaoke ; ) Volim čitati i prijedloge primam otvorenog uma i srca. Puno pričam, još više slušam, a najviše kada su u pitanju Taylor Swift i hrvatski sport.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI