Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatska je službeno uvela euro

Hrvatska je službeno uvela euro

Dana 01. srpnja 2013. godine, Republika Hrvatska, postala je 28. punopravna članica Europske unije. Republika Hrvatska kao članica Europske unije putem Ugovora o pristupanju, preuzela je obvezu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

POVIJEST HRVATSKE KUNE

Hrvatska kuna uvedena je 30. svibnja 1994. kao stalna valuta. Ulaskom u Europsku uniju 01. srpnja 2013. godine, Hrvatska se obvezala uvesti euro. Ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam 2020. godine, bio je službeni korak u postupku uvođenja eura kao službene valute. 13. svibnja 2022. godine, Hrvatski sabor usvojio je Zakon o uvođenju eura. 18. srpnja 2022. godine u Svetoj Nedelji, počela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica.

05. rujna 2022. godine, počelo je dvojno iskazivanje cijena u kunama i u eurima, a trajalo je do 31. prosinca 2022. godine. Euro na kotačima, projekt koji je započeo sredinom listopada s ciljem informiranja građana o uvođenju eura. Dana 01. siječnja 2023. Republika Hrvatska postala je 20. država članica Europske unije u kojoj će euro postati službena valuta. Od 01. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i euro gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć.

Izvor: novosti.hr / Autor: Nepoznat
Izvor: Euro.hr / Autor: Nepoznat

FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE

Fiksni tečaj konverzije koristi se od 05. rujna 2022. za dvojno iskazivanje cijena, a od 01. siječnja 2023. primjenjuje se kao fiksni tečaj po kojem se kuna zamjenjuje eurom.

Fiksni tečaj konverzije = 7,53450 kuna.

EURO I CILJ UVOĐENJA

Cilj uvođenja zajedničke valute je produbiti povezanost među državama članicama i pospješiti iskorištavanje svih prednosti jedinstvenog tržišta uz slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. Euro uklanja transakcijske troškove, a za članice europodručja koje velikim dijelom trguju s drugim članicama europodručja smanjuje izloženost valutnom riziku i olakšava trgovinu te povećava otpornost gospodarstvu na krize. Euro pridonosi stabilnijim gospodarskim prilikama i rastu, većim investicijama i novim radnim mjestima.

Izvor: Euro.hr / Autor: Nepoznat
Lucija Tepuš
Lucija Tepuš
Lucija Tepuš, pohađala je Upravnu školu Zagreb. U slobodno vrijeme bavi se glazbom. Vješta je u daktilografiji i postiže uspjehe na državnoj razini. Državna je prvakinja u disciplini Tajničko poslovanje. Osim toga umjetnosti pridaje puno pažnje i smatra da što se više stvari bavimo, to se bolje možemo ostvariti i pronaći sebe te pružamo našoj mašti da radi što joj je volja. Zalaže se za prava i upisala je Pravni fakultet u Zagrebu.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI