Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIVAPING I E-CIGARETE MEĐU HRVATSKIM SREDNJOŠKOLCIMA- KOLIKO JE RAŠIRENO NJIHOVO KORIŠTENJE

VAPING I E-CIGARETE MEĐU HRVATSKIM SREDNJOŠKOLCIMA- KOLIKO JE RAŠIRENO NJIHOVO KORIŠTENJE

Vaping i korištenje e-cigareta među hrvatskim srednjoškolcima postaje sve popularnije. Mladi ljudi se sve više okreću ovom trendu, ali koliko su svjesni potencijalnih rizika?

 

Elektroničke ili e-cigarete su najčešći oblik i proizvod iz grupe sustava elektroničke dostave duhana. Nakon svoje pojave postale su česti predmet javnozdravstvene rasprave i spora među zagovornicima kontrole duhana koji su podijeljeni u svojim stavovima. Jedan dio njih smatra kako su elektroničke cigarete sredstvo za pomoć u odvikavanju od pušenja duhana (tzv. Tradicionalnih cigareta) dok ih drugi vide kao proizvod prijetnje za stvaranje nove ovisnosti te kako bi oni mogli potkopati napore u neutralizaciji njegove uporabe.

 

Vaping, ili inhalacija pare koja se stvara zagrijavanjem tekućine u elektronskim cigaretama, postao je zamjena za tradicionalno pušenje među mnogim srednjoškolcima diljem Hrvatske. Iako se čini da je bezopasnije od pušenja, istraživanja upozoravaju na moguće štetne posljedice po zdravlje.

 

Mnogi tinejdžeri misle da je vaping samo bezazlena zabava, ali istina je drugačija. Tekućine koje se koriste u e-cigaretama sadrže nikotin, tvar koja stvara ovisnost. Osim toga, takvi uređaji mogu sadržavati otrovne kemikalije poput formaldehida i acetaldehida, koje mogu oštetiti pluća i srce. Kronično korištenje e-cigareta može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema.

 

Proveli smo istraživanje nad određenim brojem hrvatskih srednjoškolaca. Rezultati su pokazali da je 60% srednjoškolaca probalo vape ili e-cigarete dok ih je 25%  aktivan korisnik navedenih proizvoda.

Korištenje e-cigareta može povećati rizik od oštećenja pluća, srčanih problema, oštećenja krvnih žila, ovisnosti o nikotinu. Uz navedene rizike može dovesti i do alergijskih reakcija, nesanice, vrtoglavice. No nije štetno samo aktivno korištenje električnih cigareta. Pasivno korištenje također može biti štetno.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI