Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaKako uvijek imati dovoljno novaca?
Array

Kako uvijek imati dovoljno novaca?

Kako početi?

Najprije morate imati budžet. Budžet je jedna zanimljiva riječ koja dolazi od francuske riječi bougette što znači mala torba. Ne, nije stvar u torbi. Riječ je promijenila značenje. Ono što vi morate imati je dohodak – primanje novaca iz nekog izvora. To može biti tjedni džeparac, bakinih 50 kuna "za kavu", susjedova naklonost da vam se novčano oduži za čišćenje snijega ili pak neki poslić koji radite preko student servisa. 

Dobro budite upoznati s vašim budžetom. Na temelju dosadašnjih dobivanja novca (ako ona nisu stalna i redovna poput plaće) predvidite s koliko novca baratate za neki određeni period. Recimo da  dobijete ukupno 500 kn za rođendan i još svaki mjesec imate 200 kuna džeparca. To znači da ćete u cijeloj godini, odnosno 12 mjeseci, raditi s  2900 kuna. 

Nakon što se okvirno napravi procjena 'primanja', taj se novac mora pažljivo trošiti; novac se mora pravilno rasporediti. Ukoliko imaš 2900 kuna na godinu, to pravilno raspodijeli na 12 mjeseci što ispada oko 242 kune. Svaki mjesec ne smiješ trošiti više od tog iznosa jer to znači da si oduzimaš od sljedećeg mjeseca. Naravno, možeš si posuditi od sljedećeg mjeseca, ali samo ako znaš da u drugom mjesecu sigurno nećeš toliko trošiti. Budi oprezan s tim!

 

Trošenje – najteži dio

Trošenje je, naravno, najteži dio. U ljudskim je genima ili da se teško odvojimo od novca ili da ga prelako dajemo. U ovoj se situaciji opet mora pronaći ravnoteža. Kada imaš novaca, uvijek se sjeti da nisi obavezan kupiti nešto. Ništa neće nestati s planeta Zemlje ako ne kupiš to ovaj tjedan. Prije kupnje nekog proizvoda pitaj se hoće li ti koristiti i je li kvalitetno onoliko koliko si za tu stvar dao novca, je li to 'pametna' investicija ili nešto tebi za razonodu. Bi li mogao preživjeti bez toga? Pomaže li ti u životu ili ti samo odvlači pažnju s važnih stvari? 

Pitaj druge što misle o trošenju novca na to što bi htio kupiti! Mame sigurno znaju treba li ti nova majica pokraj onih dvadesetak u ormaru ili možeš taj novac usmjeriti drugamo, a prijatelj ti može objektivno reći je li bolje da novac potrošiš na hranu, stanarinu i sl. ili na neku igraću konzolu.

 

Ovo su samo osnove, ali treba jako dugo vremena da ih naučiš. Postoji par načina kako da si olakšaš učenje pametnog rukovanja novcem:

Prvi od načina kako uspješno planirati raspodjelu novca vizualno je uz pomoć omotnica. Odredi koliko novca imaš u mjesecu. Napravi 5 omotnica i na svaku napiši jednu kategoriju, a za studenta bi to mogle biti: stanarina i režije, hrana, higijenske potrepštine, materijali za fakultet i zabava. Na početku svakog mjeseca raspodijeli novac po omotnicama i toga se drži! Nema premještanja novca iz omotnica s više novca u one s manje novca, a sve što ti ostane u kojoj omotnici stavi na štednju umjesto da premjestiš u drugu omotnicu. 

Ako si grafički tip, ovaj način je pogodniji za tebe. Najbolje je kupiti dnevnik i napraviti tablicu. Jednako kao i u prvom načinu napravi kategorije i onda u bilježnici za svaki svoj trošak pisano oduzimaj od prihoda.

 

Novac je bitan, novac je kompliciran. Pitajte naše političare, oni (ne) znaju. Evo još nekih kratkih savjeta kojih bi se bilo dobro pridržavati:

1. Štedite, ali ne gomilajte!

2. Planirajte velike potrošnje.

3. Uvijek koristite gotovinu, kartice zavaravaju um!

4. Čuvajte sve račune (od žvaka i novina s kioska do računa novih tenisica).

5. Bacite oko na popuste, bodove prednosti i slično. 

 

Ovaj članak je napisan inspiriran učenjem portala stedopis.hr, portala Instituta za financijsko obrazovanje. Ako želite naučiti više o novcu, svakako posjetite njihov portal. 

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI