Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaZANIMLJIVOSTIKlub mladih "O čitanju i svemu pomalo"

Klub mladih “O čitanju i svemu pomalo”

Klub mladih “O čitanju i svemu pomalo” osnovan je u ožujku 2021. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Klub popularizira knjigu i čitanje te ostale sadržaje zanimljive mladima. Voditeljice kluba su knjižničarke Anja, Dajana i Mirjana.

Sastajemo se jednom mjesečno. Za svaki susret odredimo koje djelo, žanr ili pisca ćemo čitati. Ako se nešto simbolično događa taj mjesec čitamo knjige na tu tematiku. Npr. za dan žena čitali smo knjige koje u naslovu imaju riječ žena.

Foto: Klub mladih

 

Zanimalo me zašto su odlučili osnovati klub za mlade u knjižnici.

“Klub mladih odlučili smo osnovati jer smo prije svega htjeli mladima ponudi prostor u kojemu će moći kreativno provesti svoje slobodno vrijeme, a ujedno se i dobro zabaviti. Mladima smo također kroz djelovanje Kluba pružili mogućnost da se izraze u svojim afinitetima, osnaže svoje komunikacijske vještine i na koncu da populariziramo knjigu i čitanje među mladima”, kaže knjižničarka Mirjana.

Čitajući neke članke i pričajući sa svojim vršnjacima stekla sam dojam da mladi slabo čitaju, barem u mojoj okolini. Ali knjižničarke znaju puno bolje koliko mladi čitaju.

“Mislim da nije baš u potpunosti točno da mladi ne čitaju. Mladi čitaju, ali možda ne čitaju dovoljno književnost. Možda zbog toga što nisu upoznati s brojnim naslovima koji su im dostupni u knjižnicama i uglavnom su ukalupljeni u okvir onoga što moraju čitati u sklopu lektire. Upravo je Klub mladih pravo mjesto na kojemu se razvija ljubav prema knjigama i čitanju među mladima.”

Upravo zbog toga što i sama znam da ponekad mladima zna biti teško odabrati autore i djela za čitanje, odlučila sam pitati knjižničarke koje autore bi nam preporučile.

“Ja bih uvijek preporučila domaće autore poput Jasminke Tihi-Stepanić koja je dobra za one koji možda kreću u avanturu čitanja, zatim Ivana Šojat, ali ne bih zanemarila ni strane autore. Mladima bih prije svega preporučila dolazak u knjižnicu i da nakon toga potraže savjet knjižničara. Sigurno će im knjižničari pomoći u odabiru onoga što bi im moglo biti zanimljivo”, kaže Mirjana.

 

Osim što čitamo, na klubu se bavimo temama koje su zanimljive mladima. Pišemo eseje i razgovaramo o svemu i svačemu. Na jednom od susreta održano je predavanje o mangi. Predavanje je održao član Kluba, Niko. Predavanje je bilo zanimljivo i poučno. Naučili smo dosta zanimljivosti o mangi. Također smo imali Harry Potter večer. Gledali smo prvi dio filmske franšize i počastili smo se Harry Potter tortom i grickalicama na istu temu.

Na gotovo svakom susretu prigrizemo neke slastice koje nam Katarina pripremi.

Foto: Klub mladih

Čuli smo ponešto o klubu od strane knjižničara, pa sam odlučila napraviti mini intervju s članovima kluba.

Zašto ste odlučili postati član kluba mladih?

“To se dogodio jako spontano, kada mi je knjižničarka Mirjana rekla da planiraju osnovati klub mladih. A kako sam i tada volio čitati, a oko mene nije bilo previše vršnjaka koji vole čitati, odlučio sam doći na prvi susret i tako dalje pa sve do sada. Jako volim taj klub jer mogu s vršnjacima koji vole čitati pričati o čitanju”, kaže Niko

Koja vam je najdraža knjiga koju ste pročitali na klubu i zašto?

“Najdraža knjiga mi je knjiga koju sam čitala za klub Pax (kada smo čitali o životinjama) zato što mi je veza dječaka i lisca bila predivna”, odgovorila mi je Katarina

“To je težak izbor zato što mi je svaka knjiga koju smo imali za klub bila interesantna jer često sami po žanru biramo knjigu. Izdvojio bih knjigu “Muškarci bez žena” Harukija Murakamija koja mi se jako svidjela. Također bih izdvojio knjigu “1984.” Georgea Orwella koju sam čitao za ovomjesečni susret”, kaže Niko

 

Iz osobnog iskustva vam mogu potvrditi da biti članom kluba ima pozitivne strane. Upoznala sam svoje vršnjake, pročitala neke knjige i žanrove koje samostalno nikada ne bih odabrala. Naučila sam stvari koje će mi pomoći u daljnjem školovanju i životu i primila dobre savjete. Ako vam se pruži mogućnost da postane član nekog kluba, definitivno postanite. Nećete požaliti.

 

 

 

 

 

Melani Blažinčić
Melani Blažinčić
Melani je učenica Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, smjer kozmetičar. Slobodno vrijeme voli provoditi u društvu s prijateljima, slušajući glazbu i čitajući knjige.
VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI