Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIKritičko razmišljanje ključno u borbi protiv ovisnosti modernog doba

Kritičko razmišljanje ključno u borbi protiv ovisnosti modernog doba

Izvor: Freepik

U eri brzog tehnološkog napretka, naša ovisnost o modernim tehnologijama postala je dio svakodnevice. Od bezbrojnih aplikacija i društvenih mreža do stalnog pristupa internetu, ovi alati postali su neizostavni. Međutim, što se događa kada njihova upotreba prelazi granicu i postaje ovisnost? Kako se možemo boriti protiv ovog sveprisutnog problema?

Projekt „DIGI – DETOX“ usredotočuje se na ključni aspekt u suočavanju s ovisnostima modernog doba – kritičko razmišljanje. Ovakav pristup ne samo da pomaže prepoznati opasnosti u suvremenim tehnologijama, već i potiče odgovornost prema vlastitom korištenju istih. Za mlade, ovaj projekt nudi priliku da shvate kompleksnost modernih internetskih prijetnji. Putem edukativnih programa, mladi će biti upoznati s različitim vidovima ovisnosti te kako prepoznati trenutke kada je potrebno zatražiti pomoć. Nastojat će se razviti svijest o granici između zdravog i pretjeranog korištenja tehnologije.

No, ključna uloga nije samo na mladima. Projekt također cilja na jačanje roditeljskih kompetencija. Roditelji će dobiti alate za prepoznavanje znakova upozorenja kod mladih i poticati zdrave navike te aktivnosti, kao i vlastitim primjerom pokazati umjerenost u korištenju tehnologije. Kroz ovaj projekt, naglasak se stavlja i na prava učenika te njihovu sposobnost ostvarivanja istih u situacijama kada su ugrožena. Poticanje mladih da postanu aktivni zagovornici društvenih promjena također je dio inicijative kako bi se promicalo odgovorno korištenje tehnologije. Kako ovaj projekt mladima nudimo i usluge savjetovališta, pružajući siguran prostor mladima i roditeljima kojima je potrebna stručna podrška i savjetovanje. Kritičko razmišljanje postaje ključno u borbi protiv ovisnosti modernog doba. U kontekstu borbe protiv ovisnosti o tehnologiji, kritičko razmišljanje omogućava pojedincima da bolje razumiju svoje navike, postupke i posljedice korištenja tehnologije, čime se olakšava prilagodba zdravijem i uravnoteženijem pristupu digitalnom svijetu. Prepoznavanje granice između zdravog i pretjeranog korištenja tehnologije, osvještavanje prava i promicanje odgovornosti ključni su elementi ovog projekta. Cilj je ne samo prepoznati opasnosti modernih tehnologija, već i potaknuti odgovorno i uravnoteženo korištenje istih za zdravije i kvalitetnije živote.

Izvor: Pixabay

Kako se suočavamo s izazovima modernog doba, postaje jasno da ovisnost o tehnologiji nije samo puka pojava već kompleksan problem koji zahtijeva dublje razumijevanje i aktivno djelovanje. Upravo tu ulogu preuzima naglasak na razvoju kritičkog razmišljanja, osobito kada je riječ o integriranju tehnologije u naše svakodnevne živote. Činjenica je da su tehnološki alati postali nužnost za gotovo svaku sferu života, od obrazovanja i rada do osobne komunikacije i zabave. Međutim, linija između zdravog i štetnog korištenja tehnologije često postaje mutna. Projekt upravo teži osvijestiti tu granicu i potaknuti svijest o njoj. Svjesni smo da mladi i djeca često nisu dovoljno informirani o rizicima i opasnostima koje donosi prekomjerna upotreba tehnologije. Njihova neupućenost može ih dovesti u situacije koje mogu imati ozbiljne posljedice. Kroz ovaj projekt, nastoji se razviti njihova sposobnost prepoznavanja situacija kada je potrebna pomoć te educirati ih o pravima koja imaju kako bi se osjećali sigurnije i zaštićenije.

No, projekt ne staje samo na razini mladih. Roditelji imaju ključnu ulogu u usmjeravanju dječjih navika i ponašanja prema tehnologiji. Kroz ovu inicijativu, roditelji se educiraju o znakovima koji upućuju na to da dijete možda ima problema s prekomjernim korištenjem tehnologije. Njihova uloga nije samo u zabrani, već u poticanju zdravih stilova života, uključujući i aktivnosti izvan digitalnog svijeta. Projekt uistinu pruža mnoge mogućnosti te aktivno radi na osvještavanju mladih o opasnostima modernih tehnologija. Spomenuto otvoreno savjetovalište koje se otvorilo kao dio projekta predstavlja siguran prostor za sve one koji osjećaju da im je potrebna podrška i savjetovanje, bilo da su mladi ili roditelji. Kroz medijske kampanje, lokalna zajednica i šira javnost bit će obaviješteni o opasnostima suvremene tehnologije te će se pružiti korisni savjeti kako se nositi s ovim izazovima. Edukacija i podizanje svijesti o kritičkom razmišljanju postaju ključne strategije za razumijevanje i rješavanje problema ovisnosti o tehnologiji. U svijetu u kojem su tehnologija i digitalni uređaji postali sastavni dio naše svakodnevnice, razvijanje kritičkog razmišljanja postaje neophodno kako bismo se nosili s potencijalnim rizicima i očuvali svoje mentalno zdravlje. Projekt „DIGI – DETOX“  svojom inicijativom želi stvoriti svijest o važnosti ravnoteže između tehnologije i stvarnog života te potaknuti odgovornost i svijest o ovoj ključnoj temi modernog doba.

Projekt DIGI – DETOX u vrijednosti od 9.954,21 € (75.000,00 kn) financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI