Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIOtvoren odnos s djecom u digitalnom dobu: Ključ za uspješnu pripremu naših...

Otvoren odnos s djecom u digitalnom dobu: Ključ za uspješnu pripremu naših mladih za online svijet – par savjeta za roditelje

Izvor: Unsplash

Današnje digitalno doba donosi nevjerojatne mogućnosti, ali isto tako i brojne izazove, posebno kada je riječ o našoj djeci koja rastu okružena tehnologijom. Internet nudi neograničen pristup informacijama, zabavi, ali i rizicima. Ključno se izgradi otvoreni odnos s djecom kako bismo ih pripremili za sučeljavanje s digitalnim sadržajima koji ih očekuju. Prva i najvažnija stvar jest razvijanje komunikacije. Razgovarajte s vašim djetetom o internetu, o tome što rade online, kakve sadržaje konzumiraju i s kime komuniciraju. Stvaranje prostora za otvorene razgovore bez osude ili straha ključno je kako bismo razumjeli njihov digitalni svijet. Osim razgovora, važno je educirati djecu o sigurnom korištenju interneta. Naučite ih o važnosti privatnosti online, o sigurnosnim postavkama na društvenim mrežama i platformama koje koriste te o mogućim opasnostima na koje mogu naići. Potaknite ih da budu odgovorni online korisnici.

Kako bismo pripremili djecu na digitalne sadržaje s kojima će se susretati, važno je poticati kritičko razmišljanje. Bitno je naučiti ih da propituju informacije koje pronađu, da prepoznaju lažne vijesti i dezinformacije te da traže pouzdane izvore informacija. Pokažite interes za ono što ih zanima na internetu. Potičite ih da dijele s vama svoje interese i iskustva, i da vam se obrate ako naiđu na nešto što ih uznemirava ili ako imaju pitanja. Stvaranje povjerenja i osjećaj sigurnosti ključni su u uspostavljanju otvorenog odnosa. Važno je napomenuti da je digitalno doba budućnost, i umjesto da se borimo protiv njega, trebamo ga prihvatiti s razumijevanjem i znanjem. Digitalna pismenost postaje sve važnija vještina koju naša djeca trebaju usvojiti kako bi se uspješno nosili s izazovima budućnosti. Ukupno, otvoren odnos s našom djecom o digitalnom dobu ključan je za pripremu njihove sigurne i odgovorne upotrebe interneta. Edukacija, razgovor, poticanje kritičkog razmišljanja i podrška stvaraju temelj za zdrav odnos prema tehnologiji, omogućujući našoj djeci da budu aktivni i sigurni sudionici online svijeta.

Kako se nositi s digitalnim doba? Evo nekoliko praktičnih koraka:

  • Postavite granice i pravila za korištenje interneta, ali istovremeno objasnite razloge zašto su te granice važne. Potaknite ih da dijele svoje online aktivnosti s vama i da vas pitaju za savjet ako se nađu u neugodnim situacijama.
  • Učite zajedno. Umjesto da se suprotstavljate tehnologiji, uključite se u svijet svog djeteta. Naučite nove aplikacije zajedno, dijelite svoje iskustvo i razmjenjujte znanje. Tako ćete stvoriti bolje razumijevanje i međusobno povjerenje.
  • Postavite primjer svojim ponašanjem. Djeca često kopiraju ponašanje roditelja. Ako želite da vaše dijete usvoji zdrav odnos s tehnologijom, pokažite im kako to učiniti. Ograničite i uravnotežite svoje vlastito vrijeme provedeno online.
  • Mnogi alati omogućuju roditeljima da kontroliraju i prate aktivnosti svoje djece na internetu. Upoznajte se s njima i koristite ih kao podršku u osiguravanju sigurnog online okruženja.

Kroz ovakav odnos, roditelji ne samo da pomažu svojoj djeci da razviju kritičko razmišljanje i odgovornost na internetu, već i grade temelj za zdrav odnos s tehnologijom. Otvorenost za dijalog, podrška i edukacija postaju ključne strategije u pripremi naše djece za siguran, odgovoran i uspješan put u digitalnom dobu. Roditelji imaju važnu ulogu u vođenju svoje djece prema zdravom korištenju tehnologije. Otvoren odnos s djecom, razgovor o internetu, edukacija o sigurnosti te poticanje uravnoteženog korištenja tehnologije ključni su elementi uspješne pripreme naših mladih za digitalno doba.

Projekt DIGI – DETOX u vrijednosti od 9.954,21 € (75.000,00 kn) financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu.

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI