Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIMladi podnijeli tužbu protiv 32 države zbog klimatskih promjena

Mladi podnijeli tužbu protiv 32 države zbog klimatskih promjena

Šest Portugalaca u dobi od 11 do 24 godine je odlučilo uzeti stvari u svoje ruke te su podnijeli povijesnu tužbu protiv 32 države za nedovoljnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena. Ovo je prvi takav slučaj koji se odvija na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Jonathan Kemper, Unsplash

Claudia (24), njezin brat Martim (20) i sestra Mariana (11) troje su od šest Portugalaca koji su podnijeli tužbu protiv svih država Europske unije, Velike Britanije, Norveške, Rusije, Švicarske i Turske. Ističu kako su njihova temeljna ljudska prava, uključujući pravo na život, privatnost, obiteljski život i slobodu od diskriminacije, narušena zbog nevoljkosti vlada da se bore protiv klimatskih promjena. Zemlje optužuju da nisu dovoljno učinile kako bi zaustavile klimatske promjene i da su sve veće šanse za porast prosječne temperature (+1,5 stupnjeva Celzijusa).

Prekršena ljudska prava

Tada sam osjećala strah, a sada osjećam zabrinutost. Šumski požari potaknuli su me da razmišljam o tome kakva me budućnost očekuje – rekla je Claudia Duarte Agostinho, prisjećajući se toplinskog vala i požara koji su 2017. zahvatili Portugal i ubili više od 100 ljudi. I Claudia i preostalih petero tužitelja tvrde da su njihova temeljna ljudska prava kršena zbog nevoljkosti vlada da se bore protiv klimatskih promjena.

Capela Sao Neitel, NYtimes

Kažu da su doživjeli značajne utjecaje, piše BBC, posebno zbog ekstremnih temperatura u Portugalu koje ih tjeraju da provode vrijeme u zatvorenom što otežava sposobnost spavanja, koncentraciju ili tjelovježbu. Neki pate od ekotjeskobe, alergija i respiratornih bolesti. Žalosno je što nitko od mladih tužitelja ne traži novčanu kaznu ili neku vrstu dodatne pomoći.

Razna istraživanja, poput onog iz Lanceta iz 2021. godine, koje je provedeno na 10.000 djece i mladih u dobi od 16 do 25 godina, uspostavljaju je da je neuspjeh vlada u odgovoru na klimatsku krizu jedan od ključnih razloga njihovog nezadovoljstva.

European Court of Human Rights, Getty images

Ovih šest mladih ljudi suočit će se s 32 pravna tima, stotinama odvjetnika koji zastupaju vlade čije im nedjelovanje već šteti. Ovakav smo slučaj već vidjeli, pravi slučaj Davida protiv Golijata koji traži strukturnu promjenu da bi nas doveo na bolji put za budućnost. Bez hitne akcije vlada, mladi podnositelji zahtjeva koji su uključeni u ovaj slučaj bit će suočeni s ekstremnim vrućinama koje će naštetiti njihovom zdravlju i dobrobiti. Znamo da vlade mogu učiniti mnogo više, ali su odlučile ne djelovati – rekao je Gearóid Ó Cuinn, direktor Globalne mreže za pravnu akciju (GLAN).

Očekuje se da će više od 80 odvjetnika na sudu zastupati optužene zemlje, dok će podnositelje zahtjeva zastupati šest odvjetnika, što će rezultirati saslušanjem bez presedana.

Očekuje se i kako će odvjetnici koji zastupaju šestero mladih tužitelja na sudu tvrditi da trenutna politika 32 vlade vodi prema tome da temperatura poraste za 3°C do kraja stoljeća.

Presuda

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da slučaj ima potencijal odrediti kako se države bave klimatskim promjenama i ljudskim pravima. Također, navodi kako je ovo alarm svim državama članicama EU, kao i međunarodnim organizacijama te svima nama koji imamo priliku pokazati da nam je stalo.

Presudom EKLJP-a pravno bi se obvezale 32 vlade odjednom da povećaju svoje klimatske mjere smanjenjem emisija stakleničkih plinova i postupnim ukidanjem fosilnih goriva. To bi utjecalo i na domaće sudove koji su od EKLJP-a tražili smjernice o slučajevima povezanima s klimatskim promjenama.

Presuda se očekuje kroz 9 do 18 mjeseci.

Izvor:Climate change: Six young people take 32 countries to court – BBC News

VEZANE OBJAVE

POPULARNE OBJAVE

NEDAVNI KOMENTARI